Sunday, June 22, 2008

Άτιτλο.

“Δεν με νοιάζει η εξωτερική εμφάνιση. Εγώ κοιτάζω μόνο τον εσωτερικό κόσμο του άλλου.”

Αυτή η φράση, την οποία έχω ακούσει χιλιάδες φορές μέχρι σήμερα, μόνο κάτω από μια χριστιανική νοοτροπία μπορεί να ειπωθεί. Απορρέει φυσικά από το διαχωρισμό της πραγματικότητας σε πνεύμα και ύλη -πάντα θα προτιμάται το πνεύμα, η μη-πραγματικότητα. Πρέπει να είσαι Έλληνας για να μπορείς να την περιφρονήσεις. Γιατί ο Έλληνας γνωρίζει πως δεν υπάρχει ομορφιά παρά μόνο στην αρμονία. Η ομορφιά και η σπουδαιότητα των αγαλμάτων της Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου, πηγάζει ακριβώς από το ότι εναρμονίζουν τον εσωτερική με την εξωτερική ομορφιά. Μια απλή παρατήρηση κάποιου Δισκοβόλου ή ενός Κούρου αυτών των εποχών το μαρτυρά: γυμνασμένο και καλλίγραμμο κορμί χωρίς υπερβολές, που συνδυάζεται με την εσωτερική πειθαρχημένη, φιλόδοξη και προσηλωμένη στο στόχο της, θέληση. Νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγαν.
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του χριστιανισμού και του ελληνισμού. Ο πρώτος είναι ουτοπικός και αρνείται την πραγματικότητα (όπως όλες οι ουτοπίες άλλωστε), ενώ ο δεύτερος, λόγω έλλειψης κάποιας υπερβατικής πεποίθησης, λάτρης του εδώ και τώρα, θέλει να το τελειοποίησει. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ δύο ανθρωπίνων πρακτικών και δεν υπάρχει πιο διεστραμμένο πράγμα από τον “ελληνοχριστιανικό πολιτισμό”.

Άσε που όποτε μου λένε αυτή την φράση δεν παραξενεύομαι καθόλου. Συνήθως την λένε οι άσχημοι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η φράση θεωρείται σωστή και υγιής. Η δικτατορία των αδυνάτων.

11 comments:

Skouliki said...

καταρχιν ειναι μια φραση που εγω προσωπικα δεν την πιστευω και εξηγω..

ναι κοιταζω τον εσωτερικο σου κοσμο αλλα κοιταζω και την εξωτερικη σου εμφανιση ..

δε φταιω εγω αλλα πως να απορριψω την μια ελξη και να δεχτω μονο την αλλη ..

εφοσον υπαρχη και η ψυχικη αλλα και η σαρκικη απολαυση ..

αρα ειμαι και εγω προιον και των 2 και ζηταω απο σενα και τα 2

Σπύρος said...

Kαλημέρα Χάρη,
Βασικά δεν θεωρώ ότι είναι χριστιανικό αυτό ούτε γενικά δογματικό η θρησκευτικό είναι μια αντίληψη που ακούω συνέχεια απο ανθρώπους που θέλουν να το παίξουν οτι και καλά ξέρουν τι ζητούν θέλουν κλπ, δηλαδή σαν μια φάση κομπλεξισμού
Οπως και να το κάνουμε φυσικά αν μιλήσουμε πχ για την έλξη μεταξύ δύο ανθρωπων αρχικά η εξωτερική εμφάνιση παιζει ρόλο είτε μας αρέσει είτε όχι όταν βλέπεις έναν άνθρωπο αντικρίζεις πρώτα την εξωτερική του εικόνα. Απο κεί και πέρα αυτό πχ που ερμηνεύουμε σαν ΤΟ ΚΛΙΚ που μας κάνει στον άλλον μερικές φορες μπορεί να διαπεράσει τα πάντα. Και για να το πάρουμε πρακτικά.
Μπορει στην ζωή σου να κάνεις σχέση με μια κοπέλα που ειναι απίστευτα όμορφη και όμως να ειναι ξενέρωτη ή κρύα, και απο την άλλη να κάνεις σχέση με μια κοπέλα εμφανισιακά μέτρεια και όμως να έχεις τόσο δυνατή χημεία και έρωτα που να σπάει τα πάντα. Αυτα τα λέω και απο προσωπική εμπιρεία.

Η έλξη δεν καθοδηγείται ούτε "ταμπελοποιείται" ειναι κάτι που απλά συμβαίνει και είναι σεβαστό.

Συμφωνώ πάντως και με τις αναφορές σου, όπως και με το κλείσιμο. Πραγματικά κάτι τέτοιο το λένε οι άσχημοι διότι γνωρίζουν ότι δεν έχουν ελπίδα στο εξωτερικό κομμάτι οπότε το ρίχνουν και καλα στην εσωτερική κατάσταση μπας και σώσουν κάποιο κόμπλεξ.
Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ " όταν καποια στιγμή μου το είπε μια κοπέλα της είπα "αν σου φέρω έναν διανοούμενο πνευματικό άνθρωπο κακάσχημο θα τον παντρευτείς ;" φυσικά σιώπησε..

Καλημέρα Χάρη και καλή βδομάδα, ωραίο πόστ..

Αλήθεια γιατί δεν βάζεις τίτλους;
Έχει πάντως και το άτιτλο την μαγεια σου σαν μη καθορισμένη ιδιοτητα.

:);)

geokalp said...

η ζωή τα έχει ξεπεράσει αυτά τα κλισέ, τα λέει αλλά δε τα πιστεύει
μοιάζει λίγο με τα θέματα εκθέσεων του λυκείου

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα said...

egw emmenw sthn kenotita toy diaxwrismou ylh-pneyma.

Pak said...

Xάρη σου έλειψαν οι εμπνευσεις:); Χαιρομαι που έρχεσαι στα λόγια μου...

Sanity Loss Era said...

Εγω λεω πως κατι τετοιο ειναι ακυρο οπως ακυρο ειναι και το ελληνας χριστιανος. Τωρα το πως οι ελληνες εχουν συνδεσει τον ελληνισμο με την ορθοδοξια και τους αρχαιους ειναι αποριας αξιο. Το ιδιο παραλογο ειναι και το να μη δινεις σημασια στην εξωτερικη εμφανιση. Και οχι απραιτητα στην αντικειμενικη ομορφια αλλα σ'αυτο που εσυ θεωρεις ωραιο και ελκυστικο.Γιατι στην τελικη αν καποιος δε σε ελκυει σεξουαλικα αλλα τον θεωρεις γαματο σαν ατομο τον κανεις φιλο οχι γκομενο.

Dr. Feleki said...

Εγω κοιταζω μονο τον εσωτερικο κοσμο. Για το ψυγειο λεω. Αμα ειναι γεματος, δεν παναναι και βρωμικο απο εξω ... χοχοχο..

Παω να χτυπησω καναδυο σαντουϊτς τώρα...

το φτυαράτσι said...

Εφώ πιστεύω πως κάποιος πρέπει να έχει και τα δύο!Εγώ το πέτυχα αυτό και ελπίζω να μην αλλάξει στην πορεία...
Την κουλησπέρα μου!!!

Anonymous said...

αυτό τώρα το είδα... δεν υπάρχει όριο ή διάκριση, είναι διαλεκτική ενότητα τα δύο. η εξωτερική διαμορφώνει την εσω και αντίστροφα. σε μια συνεχή δυναμική,έτσι νομίζω.

σωτήρης said...

η φαση ειναι "emo" και δεν πα να λες οτι θες... :P

να και το μπλογκι μου :P
σωτος

Haris said...

Ρε αντι-εμο γιατί με ενοχλείς ρε; χαχα