Monday, November 5, 2007

Άντον Τσέχωφ.


Ο Άντον Τσέχωφ με τον Λέων Τολστόι.

Ο Νίκος Δήμου έχει συμπεριλάβει την επιλεγμένη συλλογή διηγημάτων του (http://doncat.blogspot.com/2007/09/blog-post_07.html) στα 30 καλύτερα βιβλία της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από τον Μεσαίωνα μέχρι και το 1950.

Η ρεαλιστική γραφή, χωρίς περιττές εξάρσεις, είναι ο άξονας που γυρίζουν όλα του τα διηγήματα. Καθημερινά τα θέματα του, οι άνθρωποι παρουσιάζονται με τα ελαττώματά τους. Δεν εξιδανικεύει τους ήρωες του αλλά απεικονίζει ουσιαστικά την πραγματικότητα.

Αρκετά από τα διηγήματά του έχουν περάσει στον κινηματογράφο παλαιότερα. Τα περισσότερα απ' αυτά έχουν έκταση μονάχα 2-3 σελίδες. Μικρά αλλά μεστά νοήματος. Αποφεύγει συστηματικά τον διδακτισμό αλλά ταυτόχρονα σε διδάσκει. Αυτό είναι που τον καθιέρωσε ως μεγάλο λογοτέχνη. Η γραφή του είναι τόσο περιεκτική και συμπυκνωμένη που διαβάζοντας ένα του διήγημα νομίζεις πως διάβασες ένα ολόκληρο μυθιστόρημα. Κύρια θέματά του, η δουλοπρέπεια των ανθρώπων μπρος του χρήματος, η υποταγή τους στην παλιά Ρωσική Ιεραρχία, η αφέλεια, η φτώχεια και η δεισιδαιμονία. Συχνά είναι σατυρικά, με λεπτό χιούμορ αλλά προ πάντων, ευχάριστα.

Γεννημένος στην Ρωσία των τεράτων της λογοτεχνίας (1860-1904) όπως Ντοστογιέφσκι και Τολστόι, κατάφερε να επιβάλλει τον δικό του δρόμο και να καταξιωθεί ως ισάξιος τους χωρίς ο ίδιος να δηλώσει ποτέ εφάμιλλος τους.

Πολύ μου άρεσε κάτι που έγραψε σε μια επιστολή του (1900): "Θα ήθελα μόνο να πω στους ανθρώπους, με κάθε εντιμότητα: κοιτάξτε, κοιτάξτε, λοιπόν, πόσο άσχημα ζείτε, πόσο ανιαρή η ύπαρξή σας! Το σημαντικότερο είναι να το καταλάβουν αυτό. Αν το καταλάβουν, θα ανακαλύψουν σίγουρα μια διαφορετική ζωή, και πιο καλή. Ο άνθρωπος θα γίνει καλύτερος όταν θα του έχουμε δείξει πως είναι αυτή η ζωή".

11 comments:

Σπύρος said...

Σοφά και μεγάλα λόγια..:) Τολστόι πραγματικά απο τους κορυφαίους αν και λενε επειρεαζόντουσαν οι γραφές τους πολύ απο ψυχολογικούς παράγοντες και ιδιαιτερα συναισθηματικού. Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

kat. said...

το έχεις..

Anonymous said...

Ο γλάρος!!! Από τα αγαπημένα μου!! Μπράβο Χάρη που μου τον θύμησες

Skouliki said...

και μενα πολυ μου αρεσε αυτο που εγραψες..

καλησπερα-καληνυχτα - καλημερα -φιλι

dyosmaraki said...

Φοβερός συγγραφέας όπως και το έργο που έχει αφήσει. Τι μου θύμισες!
Πράγματι πολύ σοφά λόγια.....

XriLou said...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση από τη ματιά ενός αναγνώστη λογοτεχνίας. Συνέχισε, φίλτατε.

kwstask said...

Καλησπερα Χαρη.Σχετικα με το σχολιο σου στπο μπλογκ μου:Κι ομως σημερα θα παρεις απαντηση.Καταλαβαινω τι εννοεις και συμφωνω μαζι σου(Αν καταλαβα καλα εννοεις περιπτωσεις που το εμβρυο πασχει απο ασθενια με την οποια δεν εχει καμια πιθανοτητα να ζησει,διανοητικα αναπηρο κλπ,σωστα?)Σε αυτο συμφωνω μαζι σου Χαρη.

Skouliki said...

καλημερα ......

κανε στην ακρη ψεκαζωωωωωωωωω

Ιάκωβος said...

Ενδιαφέρον. Αν και προτιμώ τον Κάφκα, κι ας έχει το περίεργο σύνδρομό του. Μη συγκρίσιμοι, σαν στυλ γραφής εννοώ

hasapi grammata said...

Αχ αυτή η τεχνολογία... Χάθηκαν όσα σου είχα γράψει πριν... Δεν πειράζει, είναι μια καλή ευκαιρία να τα συνοψίσω σε ένα απόσπασμα από το "Η τέχνης της γραφής" του Α. Τσέχοφ. Στην ενότητα "γιατί γράφω" ανεφέρει μεταξύ άλλων "Δεν μας κλείνουν τις πόρτες επειδή γράφουμε. Αντίθετα γράφουμε επειδή μας κλείνουν τις πόρτες και δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε" (από την επιστολή του προς τον Μ. Γκόρκι).

Επειδή εκτιμώ ιδιαίτερα την εξέλιξη σου, να σου αναφέρω ότι πολύ καλή ανάλυση κάνουν σε μια σχολή υποκριτικής πάνω στο έργο των Ρώσων κάνουν σε μια σχολή υποκριτικής στην Αθήνα. Διαλέξεις μπορείς να παρακολουθήσεις ως ακροατής (καλή ώρα όπως εγώ)... Αν σε ενδιαφέρει, ενημέρωσε με να σου δώσω πληροφορίες

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.