Tuesday, June 1, 2010

9

Η άποψη ότι η υπευθυνότητα, η γνώση, η αξιότητα, η ικανότητα να αντιληφθεί και αισθανθεί την αλήθεια ένας άνθρωπος, σχετίζονται άμεσα με τα χρόνια ζωής του, είναι βλακεία σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος είναι (ήταν, καλύτερα) η ομορφότερη μορφή πνευματικού ανθρώπου των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα: αυτοεξόριστος στο Παρίσι, πορνογράφος (δηλαδή βαθύτατα αναρχικός), λάτρευε τα ρεμπέτικα, δεν έκλεισε ποτέ το στόμα του, δεν λογόκρινε ποτέ τον εαυτό του, περιφρονούσε θρησκείες, πατρίδες και τα τοιαύτα, ρητά η κληρονομιά του ήταν όταν πεθάνει να τον κάψουν και να πετάξουν την στάχτη του στον υπόνομο. Όπως και έγινε. Σ’ αυτό προσθέστε πως στην κηδεία του αντί να υπάρχουν παπάδες, επικήδειοι λόγοι και άλλα βαρετά, ήταν μόνο ένας μάγκας με το μπουζούκι του να τραγουδάει το Ένας αλήτης πέθανε.

Λέγεται ότι όταν κάποια παιδιά άκουσαν τον Αναξίμανδρο να τραγουδάει, αρχίσανε να γελάνε γιατί προφανώς είχαν ένα κάποιο γούστο. Και αυτός είπε: «Πρέπει να τραγουδήσω καλύτερα για τα παιδιά». Για φαντάσου. Ολόκληρος Αναξίμανδρος.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί λένε πως το διαδίκτυο θα χαλάσει την γλώσσα μας επειδή γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες. Γίνεται ποτέ να φταίει ο δρόμος επειδή εσύ τρέχεις και υπάρχει περίπτωση να χάσεις την ζωή σου; Αν το διαδίκτυο θα έχει κάποιες επιπτώσεις στην γλώσσα μας, αυτό δεν θα γίνει επειδή είναι εκ φύσεως κακό και ο δημιουργός του το έφτιαξε για να μας καταστρέψει ως λαό (βλέπε Κίσιγκερ και άλλους ηλιθίους), αλλά λόγω της κακής του χρήσης –κάτι που ισχύει και για όλα τα θέματα της τεχνολογίας. Ακόμα δεν κατάλαβα πως γίνεται να συνδεθούν τόσο απόλυτα οι γλωσσικοί χαρακτήρες που χρησιμοποιείς, με την γνώση της γλώσσας. Αν ήταν έτσι, τότε όσοι έγραφαν στα ελληνικά θα γνώριζαν και ελληνικά. Οπότε αυτό το επιχείρημα είναι παιδαριώδες.

Οι οικονομολόγοι σήμερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες παίζουν τον αντίστοιχο ρόλο των φιλοσόφων τα ωραία χρόνια.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η οικονομική κρίση των ημερών μας είναι πραγματική, τότε η λύση για να βγούμε από αυτή δεν μπορεί να είναι η σκληρότερη δουλειά: μάλλον φτάσαμε μέχρι εδώ επειδή ακριβώς δώσαμε στην εργασία και την παραγωγή πλούτου υπερβολική αξία. Άρα;

Μερικοί άνθρωποι –συνήθως οι δειλοί- όταν φοβούνται μιλάνε πολύ.

3 comments:

geokalp said...

δεν ήξερα ότι "εξυμνείται από τον εβραϊκό θεό"
ωραίος!

Anonymous said...

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν ενέργεια (με τη μορφή δουλειάς, κίνησης-μετακίνησης, ακόμα και κατανάλωσης) χωρίς το κριτήριο της αναγκαιότητας. Χωρίς σχέδιο, στόχο, χωρίς κοινωνική αναγκαιότητα και χωρίς συλλογικότητα. Μπορεί η μισθωτη να είναι μισητή, αλλά η εργασία είναι αυτή που έβγαλε τον άνθρωπο από τη σπηλιά, αυτή που τον έκανε να ανακαλύψει τον τροχό και που του εξασφάλισε φυσική υγεία στο βαθμό που δεν ήταν εξοντωτική. Θέλω να πω ότι η εργασία βοήθησε τον άνθρωπο γιατί έτσι προσπάθησε καιδοκίμασε τα όριά του, επινόησε τρόπους να την κάνειευκολότερη, αποδοτικότερη κλπ
ΌΠως και να τοκάνεις δηλ. όταν σε καταπιέζουν οι τεμπέληδες για να συνεχίσουν να τεμπελιάζουν κάποια στιγμή η ίδια τους η τεμπελιά θα τους αφανίσει γιατί η αδράνεια δεν είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο.

Αλλά οι τελευταίες δύο φράσεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη!

πέτικας αντώνης said...

είσαι λογικός καί τα γράφεις ωραία..