Wednesday, February 13, 2008

Χριστιανικά πράματα.

Σπατάλησα πάλι τις ώρες μου σε βίους αγίων. Τόση αηδία μαζεμένη νιώθεις μονάχα στα μοναστήρια και στα «ιερά βιβλία» του Χριστιανισμού. Τι είναι άγιος; Αυτός που μισεί την ζωή μέχρι το κόκαλο. Η πιο ταπεινή στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας είναι η στιγμή της γέννησης του χριστιανισμού. Ούτε καν σαν μυθολογικό έργο δεν αξίζει -είναι κακόγουστο.
Ευλογημένος όμως να ‘ναι. Όσα δεν μου έμαθαν δεκάδες βιβλία για την ζωή, μου το έμαθε ο χριστιανισμός. Ότι είναι αντίθετο του χριστιανισμού, δοξάζει την ζωή. Όπου αγγίζει ο χριστιανισμός, βρωμοκοπάει θάνατος. Να τι μου έμαθε.
Όλη η ουσία του χριστιανισμού εξαντλείται σε αυτό που είπε ο απόστολος Παύλος: «ει κατά άνθρωπον εθηριομάχησα εν Εφέσω, τι μοι το όφελος; Ει νεκροί ουκ εγείρονται, φάγωμεν και πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν». Αν δεν ανασταίνονται οι νεκροί, πια η ουσία της πίστης μας και του κινδύνου που υποφέρουμε για αυτήν; Ας φάμε και να πιούμε γιατί αύριο πεθαίνουμε! Το παίζουν ταπεινοί, για να κερδίσουν όμως όλα τα πλούτη: τον παράδεισο. Μεροκαματιάρηδες ηθοποιοί.

(Βγήκε και το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Yalom σε έργο. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα καλύτερη απόδοση αυτού του εξαίρετου βιβλίου. Οι γυναίκες που θα το δούνε, ας μην βιαστούν σε επιπόλαια συμπεράσματα. Μόνο μισογύνης δεν ήταν ο άνθρωπος.)

50 comments:

manitaraki said...

hhhmmmmmmm. :) perase apo dipla mou ksista.

geokalp said...

κάτι πρέπει να "πίνει" και ο απλός λαός για να έχει μια ελπίδα...

τώρα για τη ταινία, συνήθως έτσι γίνεται

panagiota said...

Θα αρκεστείς στο σχόλιο μιας γυναίκας που ξέρει πως η ζωή συνεπάγεται πάντα εναν θάνατο???
Να χέσω (μετά συγχωρήσεως)και χριστιανισμούς και καθολικισμούς και βουδισμούς και τις εκάστοτε μαλακίες.Ολοι θα πεθάνουμε κάποια μέρα.Το σκατό που βρωμάει στην μύτη μας ξέρεις ποιο είναι Χάρη μου?
Που όλοι το παίζουν χριστιανοί και ελεήμονες μόνο με τα λόγια.
Στην πράξη όλοι για το τελευταίο μοντέλο της Μερσεντες αγωνιούν να πάρουν(π.χ.)
Αει σιχτιρ λοιπόν,γιατί κι εγώ τα έχω πάρει στο κρανίο τελευταία με άτομα που τα είχα σε υπόληψη και κοιτάνε να γίνουν γύφτοι για ένα ευρώ...και το παίζουν και θρησκευόμενοι.
Να ξεράσω?????

Haris said...

manitaraki mou, το ξέρω, και όχι μόνο πέρασε, αλλά σε κτύπησε κιόλας.

geokalp, και τι πίνει; θάνατο;

παναγιώτα, και δεν ξερνάς; χάρη θα τους κάνεις.

manitaraki said...

MALISTA!!!!!

Roadartist said...

εχω διαβασει το βιβλιο και μου αρεσε...Απο οτι διαβασα δεν σου αρεσε η αποδοση του στο σινεμα..
κριμα!!

Meropi said...

Γεια σου Haris μου,
είσαι μικρούλης ακόμα και ως ορμητικός νέος είσαι απόλυτος.
Να αυτή η φράση "Όπου αγγίζει ο χριστιανισμός, βρωμοκοπάει θάνατος. Να τι μου έμαθε" μυρίζει απολυτότητα. Σου μιλάει μια γυναίκα που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από τη μαμά σου. Δεν υπήρξα ποτέ και ούτε είμαι και τώρα θρησκευόμενη. Όμως έχω μάθει με την πάροδο των χρόνων να μην είμαι απόλυτη και να παίρνω από την κάθε θρησκεία και κοσμοθεωρία τα καλά της και να απορρίπτω τα κακά. Θα με ρωτήσεις τώρα από το Χριστιανισμό τι καλό πήρες;;; Θα σου πω. Πήρα το ρητό "Αγαπάτε αλλήλους". Και αυτό με την έννοια της αλληλοκατανόησης. Προσπαθώ πάντα πριν απορρίψω κάποιον, να τον κατανοήσω, να μπω στη θέση του....
Έχετε δίκιο εσείς οι νέοι καμιά φορά που εξοργίζεστε κατά του κηρύγματος κάποιων "χριστιανών", γιατί προσπαθούν να παραστήσουν ως αμαρτία τις χαρές της ζωής, τον έρωτα, το τραγούδι, την ψυχαγωγία κά. Αγνοείστε αυτό το είδος των κηρυγμάτων. Κρατείστο μόνο ό,τι μυρίζει ζωή. Και η αγάπη μυρίζει ζωή.
Σε ζάλισα Haris μου μικρέ μου συντοπίτη, να με συγχωρείς.

kat. said...

αλήθεια;
"βγήκε" σε έργο;
μμ..

Haris said...

meropi, δε με ζάλισες, μην φοβάσαι:))
Κοίταξε την μεγαλύτερη παγίδα και ψέμα του χριστιανισμού: προστάζει "αγαπάτε αλλήλους" αλλά μισεί την ζωή. Γίνεται αυτό το πράγμα; Και ακόμα: η αγάπη του χριστιανού προς τους αλλήλους, δεν είναι καθαρή αγάπη προς τον άλλο, αλλά αγάπη επειδή είναι πλάσμα του θεού. Καταλαβαίνεις; Σε αγαπώ όχι επειδή είσαι η Μερόπη, αλλά επειδή είσαι πλάσμα του θεού. Δεν αγαπά αλλήλους, αλλά το θεό. Αυτό εγώ δεν το λέω αγάπη αλλά υποκρισία.

Γράφεις "Κρατείστε μόνο ό,τι μυρίζει ζωή." έτσι ακριβώς έκανα και εγώ. Αντέστρεψα τον χριστιανισμό και κράτησα ότι έμεινε. Δηλαδή η Ζωή.

Anonymous said...

Πάλευε πάλευε θα την βρεις την άκρη, μόνο πρόσεχε έτσι απόλυτος που είσαι μην βρεθείς κάποια μέρα σταυροφόρος..

Haris said...

Καπιταλιστικό κομμούνι, τι εννοείς;

marianaonice said...

Haris μου το τι είναι Άγιος δεν σου το μάθει ο Χριστιανισμός. Γιατί ο Άγιος είναι ανεξάρτητος από το Χριστιανισμό ή από κάθε άλλη θρησκεία με τύπους και ξύλινα κηρύγματα. Όμως Άγιοι υπάρχουν και νομίζω ότι και εκείνοι συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή ότι η αγιοσύνη δεν έχει να κάνει με το Χριστιανισμό, αλλά με τον ...άνθρωπο που ξεπερνά τη φύση του και καταφέρνει να εξαϋλωθεί και να ενωθεί με το ...θείο, όπως αυτός το εννοεί, είτε μέσα από το Χριστιανισμό, είτε μέσα από το Βουδισμό, Ινδουϊσμό κλπ.
Πάντως ως μεγαλύτερη και εγώ συμφωνώ με τη Μερόπη. Και νομίζω ότι η συμβουλή της είναι να κρατήσουμε ό,τι μυρίζει αληθινή ζωή και όχι υποκριτική!! Εσείς οι νέοι ξέρετε να το ξεχωρίζετε αυτό καλλίτερα από εμάς.
Καλό σου μεσημέρι.

geokalp said...

ναι, θάνατο!
στο θάνατο που ζούνε - αυτοί που ακολουθούν τέτοια ρεύματα - είναι η μόνη τους ελπίδα
που δεν πρόκειται ποτέ να τους διαψεύσει γιατί είναι "ετοιμη" παντοτε να δίνει απαντήσεις ακόμα κι όταν δεν μπορεί!
φαυλοτητα

με συγχωρείς που επεμβαίνω στη κουβέντα με το καπ.γουρ
αλλά νομίζω ότι εννοεί πως οι καλύτεροι γιαπηδες είναι πρώην κνίτες...
ζητώ συγχώρεση εκ των προτέρων εάν τον παρερμήνευσα

KitsosMitsos said...

Κάτι καλό βγαίνει λοιπόν από το διάβασμα...Συμπεράσμα και αυτά χρήσιμα.
Καλημέρα.

Haris said...

marianna, πες μου κάτι που μυρίζει ζωή, με την πραγματική της έννοια, στον χριστιανισμό. Το αγαπάτε αλλήλους, είναι σκέτη υποκρισία.

geokalp, σωστά, είναι αλήθεια γι' αυτούς. Αλλά -και- γι αυτό, έχω το δικαίωμα να τους ονομάζω κύρηκες του θανάτου.

Κίτσομίτσο, θαρρώ είσαι ο μόνος που κατάλαβες πλήρως τι θέλω να πω με αυτό το ποστ.

Ασκαρδαμυκτί said...

Καλά κάνεις και αμφισβητείς, αμφιβάλεις, οργίζεσαι, παθιάζεσαι!

Θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιήσω το ποστάκι σου στο δικό μου "μπλογκ θεολογικού προβληματισμού 'Συ είπας'";

Anonymous said...

ναι οι καλύτεροι γιάππηδες είναι οι πρώην κνίτες και όλα τα αντίθετα έλκονται...
ένας πολύ πιστός που έγινε άθεος και τώρα θεωρεί ότι ισορροπεί..

Haris said...

ασκαρδαμυκτί, Φυσικά! Στη καλύτερη θα φανερώσεις τα λάθη μου, στη χειρότερη θα συμφωνήσεις!

καπιταλιστικό κομμούνι, ποτέ μου δεν υπήρξα πιστός.

Ιάκωβος said...

Συμφωνώ σε ένα επίπεδο, αλλά ας μην παραβλέπουμε και κάποια καλά του χριστιανισμού. καθώς όμως δεν είμαι υποστηρικτής του δεν θα επεκταθώ.

Σοβαρά βγήκε σε έργο? Πότε, που?
Ναι, μισούσε μόνο τις βλαμμένες γυναίκες (άρα ήταν μισογύνης). Αστειεύομαι.

Καλό σου βράδυ, Χάρη

Haris said...

Ιάκωβε, σε dvd βγήκε.

marianaonice said...

Το αγαπάτε αλλήλους όπως το λένε οι παπάδες πράγματι είναι σκέτη υποκρισία. Όμως ο Χριστός δίδαξε απλά την αληθινή αγάπη, την ισότητα και την ταπεινότητα. Και αυτά πράγματι μυρίζουν ζωή, άσχετα αν στη συνέχεια οι παπάδες διεστρέβλωσαν την έννοιά τους κατά τα δικά τους συμφέροντα και τα μετέτρεψαν σε δουλικότητα και υποκριτική ταπεινότητα, όσο για την ισότητα, ειδικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, αυτή την κατάργησαν εντελώς!! Έτσι είναι το σύστημα ότι το ενοχλεί και δεν μπορεί να το καταργήσει το διαστρεβλώνει... Καλή χιονισμένη εβδομάδα.

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα said...

καλησπερα.

ωραιο κειμενο

Anonymous said...

αυτο με τη βρωμα και τη δισωδια του χριστιανισμου πολυ μαρεσε...σαν φιλοσοφια στη βαση της καλη ειναι...απ την στιγμη ομως που αρχισαν να την διαχειριζονται οι ανθρωποι...αστα να πανε...

*απ τα αγαπημενα μου βιβλια...ποτε?που?πως?-θελω λεπτομερειες αν μπορεις...

ΩΣΗΕ said...

Χάρη μου, θέλω να σου πω κάτι με αγάπη και σεβασμό. Αυτά που λες και πιστεύεις τα πίστευα και τα έλεγα πολύ πιο έντονα πριν καμιά δεκαριά χρόνια, δώδεκα ίσως. Ήμουν πάντα πολύ αμαρτωλός (με όποια σημασία κι αν του προσδώσεις) και υπήρξα ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ άθεος. Τώρα, στα 36 μου, γνωρίζοντας και την άλλη πλευρά, έχω μια -φρονώ- πιο εμπεριστατωμένη άποψη, ή μάλλον θα έλεγα πίστη. Φυσικά, αυτό δε με έκανε καλύτερο, ή πιο ηθικό άνθρωπο. Μάλλον είμαι πολύ πιο αμαρτωλός τώρα που ''πιστεύω'' και δεν είναι σχήμα λόγου, οι μαλακίες που κάνω τώρα είναι πολύ βαρύτερες από αυτές που έκανα όταν είχα τα πιστεύω που έχεις κι εσύ τώρα. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί αυτό που έμαθα είναι να μην κατακεραυνώνω με ελαφρά την καρδία κανένα πια. Be and others be, έλαγε ο Γκάντι...

Σε καληνυχτίζω εγκάρδια φίλε

ΩΣΗΕ said...

be and let others be, αυτό έλεγε!

Iliaxtida said...

αυτο που θα ηθελα να πω ειναι οτι η γνωμη μου ειναι να διαχωριζουμε τη θρησκεια απο την Εκκλησια..Αυτα που εχουν ειπωθει κατα καιρους απο διαφορους "ηγετες" της χριστιανικης εκκλησιας και μη δεν αντιπροσωπευουν απολυτα το χριστιανισμο. Δεν ασχολουμαι καθολου με εκκλησια κλπ αλλα εχω ενα δικο μ τροπο να πιστευω..Κραταω τα καλα, τη ζωη οπως λες και συ και την αγαπη..Αλλωστε το ωραιο της θρησκειας ειναι οτι μπροστα της ειμαστε ολοι ισοι-πλουσιοι,φτωχοι,γνωστοι,αγνωστοι..

η ψυχη μου το ξερει said...

Καλησπέρα,Χάρη!
Το "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" το διάβασα πολύ πρόσφατα.Θα συμφωνήσω μαζί σου,πως είναι εξαίρετο βιβλίο και πως σίγουρα δε θέλει επιπόλαιη ανάγνωση,γιατί θα οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Το ίδιο όμως πρέπει να κάνεις και για το Χριστιανισμό!Όχι επιπόλαια συμπεράσματα και κυρίως μακριά από προκαταλήψεις..Τα πάντα θέλουν καλή "ανάγνωση"..

Haris said...

mariana, η ταπεινότητα τι σχέση έχει με την ζωή;

in the sky, στα dvdδικα αν πας και ρωτησεις θα το βρεις.

ωσηε, συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Και φυσικά με τον Γκάντι. Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Εδώ γράφω τις απόψεις μου. Δεν προσυλιτίζω.

ηλιαχτίδα, το πιο μισητό της άθε θρησκείας είναι ότι μας θεωρεί όλους ίσους. Δεν είμαστε.

Ψυχή μου, πολύ καλά. Σου ζητώ να μου πεις τι πραγματικά αξίζει στον χριστιανισμό. Εκτός του αγαπάτε αλλήλους, που εκτός από παράλογο, είναι και υποκριτικό.

Anonymous said...

agaphte hari...

εχετε μια προσκληση...
7πληγες

hasapi grammata said...

gia na agapisis poli prepei kai na misisis. genika ta edona sinaisthimata den leipoun leipoun apo to ergo tou yalom kai afto ton kanei monadiko!

Axis Mundi said...

τελικά αυτός ο yalom είναι παντού στην μπλογκόσφαιρα αυτές τις μέρες.

Το κείμενο σου έντονο και σίγουρα όχι αδιάφορο. Το μόνο αρνητικό είναι πως είναι απο τα κείμενα που σου προκαλούν την ανάγκη να αρχίσεις μεγάλη συζήτηση και ο χώρος εδώ αρκετά περιορισμένος.

Το έργο το είδα κι εγώ. Απέχει απο το βιβλίο (ως ωφείλει) αλλα δεν είναι κακό.
Καλησπέρα

panagiota said...

Χάρη μου,εμείς τα είπαμε τα περί Χριστιανισμού και παρ'όλη την διαφορά ηλικίας μας συγκλίνουμε σε αρκετά επί των θρησκευτικών θεμάτων.
Δεν θα μιλήσω για αυτά.
Τώρα πέρασα για να δεις μια πρόσκληση που σου έκανα στο μπλογκ μου.
Θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μας την 123 σελίδα.
Με εκτίμηση και ανθρώπινη αγάπη
Π.

Meropi said...

Βρε Χαρούλη μου καλέ,
μου φαίνεται πήγες στην Κύπρο να ψηφίσεις και έμεινες εκεί.
Βγήκε τουλάχιστον αυτός που ήθελες;;;
Καλό σου βράδυ

Anonymous said...

ΕΓΩ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΘΕΕ ΚΑΙ ΥΛΙΣΤΗ ΧΑΡΗ.

DARK_ERA said...

Re ypokriti kai pseftoithike pano den soy emathe h thriskiasoy oti den prepi na krinis gia na min krithis? Den soy emathe o doylikos theos soy na girizeis kai to alloto magoylo sta xastoykia?

DARK_ERA said...

An yparxoyn kapia xrisima didagmata sto xristianizmo???? Sintopitisa toy xari nai yparxi ena didagma! Min afineis antropoys me ypoxthoia dipsa gia e3oysia, min afinis oxloys na kanoyn thriskia protoporiaka kai yperoxa pragmata poy ypan antropoi fotizmenoi kai proxorimenoi gia tin epoxh toys,opos to boyda kai to xristo. Min toys afinis na aparnioynte afta ta megala miala toy antropinoy genoys kai na ta theopioyn katastrefontas olo to noima ton didagmaton toys.

Anonymous said...

dark_era ,

Γιατί δεν γράφεις ελληνικά;Αλβανός είσαι;

DARK_ERA said...

oxi ellinokyprios me disle3ia alla kati tipoi san kai sena poy lene toso ypotimitika tin le3i alvanos me kanoyn na ntrepome poy exw to ellin mprosta apo to kyprios. Kita kati xristianoys poy agapane ton plision toys. Oyst re apo edw

KitsosMitsos said...

Πού τριγυρνάς ωρέ;
Καλησπέρα.

manitaraki said...

Πάνοσ. είσαι κακος. Τι κάνει η φίλη σου η Ελένη Λουκά ??????

Κώστας said...

Μια χαρά τα γράφεις. Μη δίνεις σημασία στους καθυστερημένους!

geokalp said...

ελπίζω όλα να είναι καλά!

Haris said...

Πάνο, άθεος είμαι το λέω και μ' αρέσει. Υλιστής όμως δεν είμαι. Αλλά μιας και με επισκέφτηκες θα σου βάλω εργασία για το σπίτι: τι θεωρείς πνευματικό, και γιατί πιστεύεις πως το το μόνο πράγμα που ασχολείται με το πνεύμα είναι το δόγμα σου.

geokalp, μια χαρά φίλε μου. Απλά μετά από τόσα προσωνύμια που σύλλεξα απ' αυτό το μπλογκ΄(τεμπέλης, υποκριτής, "νιάτο" κτλ), είπα να ξεκόψω λιγάκι.

geokalp said...

μη μασάς
υπάρχει η δυνατότητα να δέχεσαι comments μόνο από registered users ή ο μετριασμός σχολίων
δουλέυουν και τα δύο! ;)

hasapi grammata said...
This comment has been removed by the author.
hasapi grammata said...

den tha stirixto sto keimeno tou... isos to diavaso, isos kai oxi...apo ta sxolia sou eimai veveos oti to gnorizo prin kan epitrepso sto mati mou na to skanarei...

ligo pio prosopika loipon... kai se sinexeia skepsis kai sizitiseon...

enas anthropos pou -en gnosi i agnoia tou- efthinete gia ena simadiko eglima kardias pou sti sinexeia odigise kai ston somatiko thanato, einai kalo me ti siopi tou kai tin apoxi tou na prosferi... t daxtila tou, osa ektithode se dimosia thea, mporoun na ton prosttefsoun an arnithoun na daktilografisoun...

Oso gia ti foni tou pou kati tin prostazi na ourliaksi, as ekfrazi ti thesi tou se filous tou (an tou exoun apomeinei)

einai apo ta liga dimosia prosopa sta opoia me pianei thimos kai apogoitefsi epeidi to EGO tou katastrefi tin pithni poiotita tou. distixos i metodos tou kai mia tixeri gnorimia so parelthon tou parahoroun thesi sti seinidisi anthropon pou isos anixnevoun dikaiologies gia epiveeosi. Oso gia to parapano sxolio, ekeinos tha katalavi!!!

oso gia tin teleftea ou aporia, o yalom mono misoginis den mpori na haraktiristi. eksimni ti ginekeia psixi. apodeixi oti grafei me sinaishimata. Gia ton sidakti tis parapano paragrafou, oikazo pos einai misoginis... dinodas os orismo tis leksis miso-ginis: aftos pou aporipti ti thiliki tou plevra (den apefthinomai stis protimisis tou alla ston MI-logiko nou, gia na min pareksigitho).

Haris said...

Χασάπη, προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε εδώ. Μάλλον σύγχυσες τα ποστ, ή προσπαθείς να σχολιάσεις και τα δύο με ένα σχόλιο. Πάντως εγώ τα έχασα εντελώς. Δεν κατάλαβα λέξη...

Roadartist said...

Χάρη καλησπερα.
Διαβασα το κειμενο σου.
Κατανοω εν μερη την οργη σου.
Ενα μονο θελω να σου αφησω..να μην πέρνεις την άποψη του 'καθένα' στα σοβαρά. Εννοώ .. ο καθένας απο εμάς μπορεί να λέει οτι θέλει.
Δεν χρειάζεται να δίνεις τόση σημασια..Προσωπικά δεν με αφορά η άποψη των άλλων, όσον αφορά σε τέτοια θέματα.

Οσο για το βιβλιο του Yalom είναι απλά υπέροχο.
Καλό απόγευμα!

Haris said...

roadartist, για πιο ποστ λες; για το χριστιανικά πράματα ή το διονύσης χαριτόπουλος; γιατί μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Roadartist said...

Άφησα σχόλιο σε λάθος ποστ ε?? .. Σορυ.. :( για τα χριστιανικά πράματα μωρέ! .. Δεν ειναι περιεργο για εμενα πάντως αυτό.. συνεχεια το κανω..