Monday, September 10, 2007

Ο Άσωτος Υιός.

Ένα σχόλιο στο blog του φίλου μου Dark_Era, στο οποίο μια φοιτητική παράταξη που αυτονομάζεται αριστερή, ηθικολογούσε ώστε να επανακτήσουν την χαμένη ψήφο που αποτελούσε ο ίδιος ο Dark_Era, είναι η αφορμή αυτού του ποστ.
(Μια τόσο Χριστιανική πράξη η οποία όμως γίνεται, από τους κατεξοχήν άθεους.)
Αναρωτιέμαι κατά πόσο μια κομματική παράταξη, η οποία αυτοσκοπός της είναι η εξουσία (όπως και κάθε κόμμα και ιδεολογία), να έχει τα μούτρα να ζητά, με τέτοιο ύπουλο και τιποτένιο τρόπο, πίσω, έναν αποστασιοποιημένο οπαδό της χωρίς η ίδια να έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά.
Στο κάτω-κάτω για να επανακτήσεις κάποιον οπαδό (τι λέξη!), πρέπει να το κάνεις με την πράξη και όχι με την ηθική. Ή με την δημιουργία ενός είδους ενοχής -δεν παρακαλάς.
Ο άνθρωπος-ψήφος (ή ο ψήφος απλά; ή ο στρατευμένος;) που φεύγει, σίγουρα έχει κάποιον λόγο. Και αυτός ο λόγος δεν είναι το ότι θέλει "παρακάλια" για να μείνει.
Το πιθανότερο είναι ότι διαφωνεί πλέον με την προκαθορισμένη γραμμή, με τα όρια και τις έτοιμες προτάσεις που του πλασάρουν. Διαφωνεί βαθιά, γι' αυτό και αποχωρεί.
Οι ηθικολογίες σε τέτοιες περιπτώσεις απλά αυξάνουν την απέχθεια που πιθανότατα νιώθει ο "κατηγορούμενος". Και δυσχεραίνουν το έργο της επιστροφής του "άσωτου υιού".

Αφήστε ήσυχους τους αποχωρούντες -κάτι ξέρουν για να το κάνουν. Επιτρέψτε μας, να ζήσουμε μοναχοί μας. Δεν θέλουμε τις κοσμοθεωρείες σας. Μπορούμε και μόνοι μας...

21 comments:

Niemandsrose said...

"ηθικολογούσε ώστε να επανακτήσουν την χαμένη ψήφο που αποτελούσε ο ίδιος ο Dark_Era"
Δε καταλαβαίνω τι έγινε. :(

Wrong Guy said...
This comment has been removed by the author.
Wrong Guy said...

Συμφωνώ.
Μια παρατήρηση,αν μου επιτρέπεις.
Είναι Η ψήφος.

:-)

o βασιλιάς του δάσους said...

Μπορούμε και μόνοι μας...

arki na eimaste ena.

Skouliki said...

καλημερα

ποια ψηφος ???

ποιες εκλογες ????

εγω δεν γνωριζω

το φτυαράτσι said...

Ουφ εγώ ένα έχω να πω που το άκουσα σήμερα και πέθανα στα γέλια "Σταυρώστε με-σταυρώστε με στα χέρια σας σηκώστε με!"LOL!Την κουλησπέρα μου!

Haris said...

@NIEMANDSROSE, Ο Dark_Era ήταν μια ψήφος, έτσι; Όπως και ο κάθε κομματοποιημένος. Η παράταξη ηθικολογούσε για να τον φέρουν πίσω.

@The Wrong Guy, ξέρεις ο άνθρωπος ψήφος έχει πολλά ονόματα: ψήφος, στρατιώτης, κομμάτι του μηχανισμού, σύντροφος, συναγωνιστής κοκ.

@Βασιλιά, ο κόσμος δεν σώζεταιόσο υπάρχουν πιστοί σε ιδέες. Αν δημιουργήσεις μόνος σου μια κοσμοθεωρεία για τον κόσμο, έχασες.

@Σκουλικάκι, γενικά και αόριστα μιλώ...:)))

@Φτυαράτσι, ναι αλήθεια η γυναίκα είναι γελοία.

η ψυχη μου το ξερει said...

Δεν ξέρω την περίπτωση που αναφέρεσαι, αλλά μην είσαι και απόλυτος. Δεν αποχωρεί μόνο όποιος διαφωνεί βαθιά.Αποχωρεί κι αυτός που το κάνει με νάζι για να καρπωθεί στο τέλος τα δικά του "καλά και συμφέροντα". Οι ηθικολογίες για τους πολιτικούς είναι μέρος του παιχνιδιού τους και όχι οι κανόνες που το αποτελούν.

Haris said...

Με αυτούς που φεύγουν επειδή θέλουν "νάζια" απλά δεν τους αναγνωρίζω. Δεν συμφωνώ μαζί τους.

Και οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού είναι η "με οποιανδήποτε τρόπο κατάκτηση της εξουσίας". Απ' κει και πέρα τα μέσα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ποικιλούν.

purple said...

ευτυχως ειμαι μακρια απο αυτες τις εκλογες, το σουξε βεβαια τον εκλογων εφτασε μεχρι εδω!!! οχι που θα χαναμε!!!

Haris said...

@purple, δεν μιλώ για τις Ελληνικές εκλογές. Μιλώ για τις "δικές μας" εκλογές. Σαν συμπατριώτης κατηγορώ τα δικά μας...

purple said...

Υ.Γ το σχολιο αφορα το πιο κατω κειμενο

DARK_ERA said...

ax ta nevra moy... Perimenetai ligo akoma kai tha arxisoyn kai oi apiles na eistai sigoyroi...

Haris said...

Ναι θα επιστρέψουμε στα γνώριμα χνάρια τους: όταν κάποιος αμφισβητούσε και έφευγε τον σκότωναν...
Αλλά είναι "αριστεροί" τι να λέμε τώρα;

Σπύρος said...

Δυστηχώς συμβενουν και αυτά ιδικά τέτοιες μέρες όλα πωλιούνται

Anonymous said...

e ellina na pa na gamitheis! tze esi re Hari mazi!

Haris said...

Η Προοδευτική μας επισκεύτηκε! Και όπως πάντα με την ευγένεια που τους χαρακτηρίζει!!!

DARK_ERA said...

TI EVGENIA MIN XESW. DILOI EINAI AFOY DEN LENE TO ONOMA TOYS.

Anonymous said...

enw eseis olo arxidia irt8ate na sizitisoume to ti sas apasxolei kai sas kanei na diafwnoume! Eleos! Deite prwta eseis pws xeirizeste tin katastasi tous teleftaious mines kai nomizw 8a anakalipsete poios einai o deilos...

Haris said...

Ρε, δεν θέλω να ξαναγράψεις στο μπλογκ μου. Το λερώνεις. Πήγαινε πίσω στους συντρόφους σου και όταν καταφέρεις απελευθερωθείς από τα ψέματα που πιστεύεις, ξαναέλα.

Εδώ μέσα σκεφτόμαστε, δεν παπαγαλίζουμε.

Anonymous said...

Ououououou...! Pw pw anwterotita! Afike lliin e3ipnada kai elef8eri skepsi tze gia lloou mas! Zitw oi epanastates tou pliktrologiou! Zitw i "elef8eri" skepsi tis apo3enwsis kai apomonwsis pou parexei to diadixtyo! Afto pou 8elw na sas pw, einai pws me ton idio tropo pou ekfrazeste damesa na ekfrazeste kai katidian kai na men siwpate opws tes kryfaloupes otan syzititate me kapoion pou mas! Ante geia!