Saturday, June 5, 2010

10

Οι αριστεροί της εποχής του Ελύτη τον κατηγόρησαν ότι είναι «Κυριακάτικος ποιητής», ειρωνικά φυσικά, εννοώντας πως δεν είναι ποιητής της κοινωνίας (με την δικιά τους έννοια). Δηλαδή και κατά βάθος τον ειρωνεύτηκαν επειδή δεν ήταν σαν αυτούς. Αλίμονο, τότε οι αριστεροί ήταν αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως «επαναστατικό κατεστημένο». Και, ευτυχώς, δόξα στην Μαρία Νεφέλη, δεν προσπάθησε καθόλου να τους φτάσει.

Κάπου το βρήκα πεταμένο στο διαδίκτυο, δεν ξέρω καν αν όντως το έχει πει ο Αϊνστάιν, αλλά στην πραγματικότητα δεν με νοιάζει καθόλου η προέλευσή του: «Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από το ίδιο επίπεδο συνείδησης που τα δημιούργησε".
Πρέπει να το χαράξουμε στους τοίχους κάθε βουλής, κάθε τράπεζας, σε κάθε «οικονομική κρίση», σε κάθε ωραίο οικονομολόγο που μιλάει για συσσώρευση και αύξηση χρημάτων με τις λέξεις «ανάπτυξη», «βελτίωση» κτλ.

Μα δεν είναι ειρωνεία και κάλπικος πουριτανισμός το γεγονός ότι η ελληνική έκδοση της Microsoft Office Word 2007 δεν αναγνωρίζει την λέξη «μαλάκας»; Ούτε την λέξη «πουτάνα». Δεν δοκίμασα άλλες λέξεις αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες. Απλά επιβεβαιώνει ότι οι απόψεις περί πορνογραφίας του Πετρόπουλου ήταν ορθές.

1 comment:

Ασκαρδαμυκτί said...

Eλύτης, Αϊνστάιν, Πετρόπουλος, Χρονάς, όλη η καλή παρέα παρέλασε από δω σήμερα!
Α, ξέχασα και την αριστερή διανόηση, που απέρριπτε και το ρεμπέτικο, ως λούπεν υποκουλτούρα!