Monday, March 16, 2009

Περιβάλλον και παρατάξεις.

Αυτοί που έκατσαν αριστερά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δεν είπαν είμαστε προοδευτικοί επειδή υποστηρίζουμε τα συμφέροντα του κοσμάκη (και οι δικτάτορες ανέκαθεν αυτό έκαναν), αλλά είμαστε προοδευτικοί γιατί αντιλαμβανόμαστε τις ιστορικές συνθήκες της εποχής μας, οι οποίες απαιτούν ανανέωση. Και έτσι έκαναν. Οι κομματοποιημένοι αριστεροί μας αυτό δεν πρέπει να το καταλάβουν. Και, κανείς δεν φοβάται, δεν το κάνουν.
Αλήθεια, ποιο επείγει περισσότερο; Η καταστροφή του περιβάλλοντος ή ο κατώτερος μισθός; Με "μειωμένο" τον δεύτερο ζεις τουλάχιστο. Στα πανεπιστήμια κάθε βδομάδα σπαταλώνται τόνοι χαρτιού απλά για να πρασινίσουν (τραγική ειρωνεία άραγε;) ή να κοκκινίσουν τους τοίχους. Για να κάνουν δηλαδή διαφήμιση. Οι αριστερές παρατάξεις δεν αναφέρουν τίποτε για το περιβαλλοντικό ζήτημα. Και φυσικά ούτε κάνουν: όταν μια φορά ζήτησα από μια φοιτητική παράταξη να εφαρμόσει σύστημα ανακύκλωσης υλικών στην μπουάτ της, με βγάλανε τρελό. Και όταν μιλούσα με μια κοπέλα απ' αυτήν την παράταξη γι' αυτό ακριβώς το θέμα, η απάντησή της ήταν τόσο ηλίθια όσο και αποστομωτική: ας προσέχουν το περιβάλλον αυτοί που το καταστρέφουν περισσότερο, εννοώντας φυσικά, όντας η ίδια "αριστερή" (με πολλά εισαγωγικά), τους κακούς άλλους. Αυτή η απάντηση είναι ένας διπλός ορισμός: α) της βλακείας και β)της κομματοποίησης.
Επέρχονται φοιτητικές εκλογές. Δεν θα ψηφίσω γιατί θα λείπω. Αλλά και αν ήμουν εδώ, το άκυρο θα ήταν δεδομένο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είσαστε ανεδαφικοί, εκτός πραγματικότητας. Είσαστε κόμμα, όχι κίνημα. Και μόνο τα κινήματα είναι προοδευτικά, γιατί τα κινεί η φωνή -το μοναδικό χρέος- της εποχής τους. Τα κόμματα είναι ακριβώς αποκρυσταλλωμένα κινήματα. Γι' αυτό είσαστε μόνο για το θέατρο.
Φυσικά θα μου πεις με ποιο δικαίωμα μιλάς εσύ; Θα σου πω: με το δικαίωμα του ανορθόδοξου, που μπορεί να βλέπει εξωτερικά και χωρίς κανένα συμφέρον το ορθόδοξο.
Θα το διαβάσουν αυτό το κείμενο εκείνοι που πρέπει, αλλά θα γελάσουν. Ή θα με πουν διπλοπρόσωπο. Αλλά η δημοσίευση κειμένων μπορεί να βγει και έξω απ΄το διαδίκτυο.

Η πτυχιακή μου εργασία, η οποία έχει τον φιλόδοξο στόχο να γίνει πανεπιστημιακό βοήθημα (κατά ομολογία του υπεύθυνου καθηγητή), έχει ως θέμα την ηθική και την ενσωμάτωσή της στην περιβαλλοντική διαχείριση ενός οικονομικού οργανισμού, κάτι που αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως και που αφορά τους πάντες. Αυτή η εργασία είναι και το τελευταίο γεφυράκι που μπορώ να κτίσω για την επικοινωνία μου μαζί σας. Αλλιώς, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι, που μου ταιριάζουν και καλύτερα και είναι και πιο αποτελεσματικοί.

19 comments:

Seagull said...

Εγώ τί λέω;...
...Λέω ότι πολύ ορθά ομίλησες και έγραψες. Πρόοδος σημαίνει, μεταξύ άλλων, ευθύνη προσωπική, αγώνας να αλλάξεις τον εαυτό σου και τη συμπεριφορά σου πριν απαιτήσεις κι από τους άλλους να το κάνουν!
Έχω τόσα πολλά άλλα να γράψω που θα γινόμουν κουραστικά φλύαρος!... Μπράβο σου!

Anonymous said...

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το "προοδευτικός" ταυτίζεται με το "αριστερός". Οι αριστεροί στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν χωνέψει την ήττα του εμφυλίου. Και δεν νομίζω οι οπαδοί άλλων χώρων να είναι λιγότερο οικολόγοι στα λόγια. Άλλωστε οι καταστροφές καταστημάτων και οι αφισσοκολήσεις δεν βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Όσον αφορά τις ιστορικές συνθήκες, η αντίληψη τους δεν είναι εργολαβία ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Με τον χαμηλό μισθό δεν ζεις ή τουλάχιστον δεν ζεις αυτόνομα. Εαν το περιβάλλον καταστραφεί κάπου μακριά, ζεις. Για αυτό οι πλούσιες χώρες από παλιά άδειαζαν τα απόβλητα τους στις φτωχές.

Βρίσκω πάντως υποκριτικό το να καιγόμαστε και καλά για την καταστροφή του περιβάλλοντος ζώντας με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής....Μέτρα μόνο πόσες σελίδες και πόσο τόνερ ή ακόμα χειρότερα, μελάνι θα σπαταλήσεις για την πτυχιακή σου εργασία.

Άσχετο, μόλις θυμήθηκα περιστατικό στο κέντρο: δύο τύπισσες του ΣΥΡΙΖΑ κολάνε αφίσες σε ένα δημόσιο κτίριο. Δεν υπάρχουν άλλες σε αυτό το κτίριο. Ένας τύπος εκνευρίζεται και τους ζητάει το λόγο. Του απαντάνε με ύφος πως.."είναι δημόσιος χώρος"!

σωτήρης said...

σωστα τα λες αν και με τρομαξε λιγο η τελευταια προταση (αγριε λογιε :P)

αφηνω σχολιο για να σ αφησω και το παρακατω λινκ :P

νομιζω πως θα σ αρεσει :P
http://www.youtube.com/watch?v=xbAHTKfCVCw&feature=player_embedded

Haris said...

SeaGull, να σαι καλά.

Σπιζαετέ, επιτέλους ένα σχόλιο που σχολιάζει επί της ουσίας.
Το γιατί εγώ αντιλαμβάνομαι την λέξη αριστερός ως προοδευτικός το αναφέρω στην πρώτη πρόταση της ανάρτησης. Για μένα προοδευτικός είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται την εποχή του και πράττει ανάλογα μ' αυτήν. Η λέξη αριστερός γεννήθηκε ακριβώς απ' αυτό. Κάποιοι κατάλαβαν το χρέος της εποχής τους και απλά έτυχε αυτοί να κάτσουν αριστερά στην εθνοσυνέυση της Γαλλίας. Αυτό είναι όλο. Άλλωστε ξεκαθαρίζω ότι η αριστερά δεν μπορεί να είναι ιδεολογία, πόσο μάλλον κόμμα ή δόγμα. Άρα αυτό που εγώ ονομάζω αριστερά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εκείνοι ονομάζουν αριστερά (καταφέρομαι ευθέως στους κομματοποιημένους. Οι καταστροφές των καταστημάτων είναι άλλο θέμα.) Την λέξη αριστερός κάνε το σαν συντόμευση της πρότασης αυτός που βλέπει τις ανάγκες τις εποχής του και ενεργει βάσει αυτών.

Ως εκ τούτου το μισό σου σχόλιο είναι εκτός θέματος.
"Βρίσκω πάντως υποκριτικό το να καιγόμαστε και καλά για την καταστροφή του περιβάλλοντος ζώντας με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής....Μέτρα μόνο πόσες σελίδες και πόσο τόνερ ή ακόμα χειρότερα, μελάνι θα σπαταλήσεις για την πτυχιακή σου εργασία." Διαφωνώ απόλυτα. Καταρχάς η μόλυνση του περιβάλλοντος επιφέρει πολλά "αφανή" κακά: πχ το κυριότερο: καταστρέφει την δημόσια υγεία. Δηλαδή ο τρόπος που ζεις έχει άμεση σχέση με αυτό. Ο "συγκεκριμένος τρόπος ζωής" είναι άμεσα συνυφασμένος με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Επίσης, το θέμα καταστροφή του περιβάλλοντος έχει βαθύτερες ηθικές και μεταφυσικές ιδιότητες: οι Έλληνες είχαν για θεούς την φύση. Εμείς έχουμε κάτι που είναι εκτός από τα πάντα. Και όπως καταλαβαίνεις η θρησκεία παίζει τεράστιο ρόλο στην ηθική μας (άλλοι θεοί άλλες αξίες, έτσι δεν είναι;). Και εν τέλει, επειδή οι ζωές μας είναι έτσι όπως ειναι, πρέπει να καταστρέψουμε και το περιβάλλον;
(Και φυσικά η πτυχιακή μου εργασία δεν θα είναι εκτυπωμένη αλλά θα δοθεί σε cd.)

Η ουσία αυτής της ανάρτησης είναι οτι δεν μπορεί αυτοί που επονομάζονται αριστεροί να μην πράττουν ως τέτοιοι. Με τους άλλους δεν ασχολούμαι απλά.

Haris said...

Καλά ε, βρίζει τους πάντες χεχε. Τόσο γλυκιά μουσική με τέτοιους στίχους, φόβερό:P

*bittersweet* said...

Moy aresei polu o tropos pou grafeis!Paratisa edo k 2 xronia sti sxoli...osa les...k me ekfrazeis akrivos...oles oi paratakseis deksies aristeres kentroes..emena to idio mou kanoun!!Apeires xamenes selides....mono k mono gia na kanoun tin propaganda tous!!As min milisoume gia ta midamina ideodi pou dn kseroun tipota apo ideologia...oyte se ti theo pisteuoun kseroun!alla etsi einai i rousfetologia ton kommaton....Kyverniseis anevainoun k katevainoun apo afto...k to xeirotero einai pos k oi neoi_paidia stin ilikia mas sinexizoun to idio paramithi...happy end gia ligous....!!

Skouliki said...

οι μονο τελικα που ασχολουνται ειναι κατι παιδια και φοιτητες σαν και εσενα ..

φιλακι

Skouliki said...
This comment has been removed by the author.
*bittersweet* said...

"οι μονο τελικα που ασχολουνται ειναι κατι παιδια και φοιτητες σαν και εσενα .."


εΠΕΙΔΗ ο γραπτος λογος δεν μας δινει τη δυνατοτητα να καταλαβουμε το υφος της φρασης σου...θα μπορουσες να μας βοηθησεις στο να κατανοησουμε τι λες?

Anonymous said...

Sto Makonto tha steileis kana CD???
Einai wraio pou epideiknueis pathos kai meneis pistos stis aksies sou. Ena pragma me xalase, meta sugxwrisews...(kata omologia tou upeuthunou kathhghth)...Giati nomizeis oti htheles na mas enhmerwseis ep'autou? Apla anarwtiemai. Sto Makonto blepeis eimaste arketa periergoi oson afora stis eswterikes diadikasies, epiloges leksewn, tropo ekfrashs..AMYNES-EPITHESEIS ktl. Otan pisteuei kapoios ston euato tou isws na pisteusoun ki alloi s'auton. Prin epitetheis skepsou... Mporei ta logia mou na akougontai epikritika alla epi ths ousias to Makonto se sthrizei kai apla sou stelnei me agaph kai sebasmo gnwsh pou gennhthke meta apo 100 xronia monaksias. Good luck me thn ptuxiakh sou.

Skouliki said...

σημ..ελα σε μενα να δεις μια νεα "κινηση " που εχουμε ξεκινησει ισως να σε ενδιαφερει

Haris said...

bittersweet, καλωσόρισες και σε ευχαριστώ. Συμφωνώ μαζί σου.

σκουλικάκι, είδα την κίνηση, και είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά εγώ που κατατάσσομαι;:)

Ωραία ρεμεδιός, καλωσόρισες ξανά. Δεν πίστευα πως θα ξαναερχόσουνα.

Επειδή και μένα θα με παραξένευε και θα με έκανε επιφυλακτικό αν διάβαζα κάπου αλλού την ίδια παρένθεση, οφείλω να απαντήσω, όπως εσύ ρωτάς, με θάρρος και χωρίς θράσος: για να με πάρουν στα σοβαρά. Δεν μπορώ να γίνω πιο ειλικρινής. Ξέρω, δεν υπάρχει αλτρουιστικη πράξη. Ωστόσο αυτή δεν είναι. Είναι μια ανταλλαγή -με καταλαβαίνεις σίγουρα.

Χαίρομαι που με στηρίζει το Μακόντο :)

KitsosMitsos said...

Έχει σχέση με τις ταμπέλες που βάζουμε και μας βάζουν. Γιατί δεν έχει σημασία το πώς λέγεσαι αλλά το τι πρεσβεύεις.
Ενδιαφέρον θέμα φαίνεται. Καλή συγγραφή!

Ιάκωβος said...

εγω απλά αποδιδω το χαιρετισμο των ελευθερων τρελών αθήνας!
αβε!

Ιάκωβος

Skouliki said...

καλο μηνα καταρχιν

οπου θες diary δεν ξερω ... ειανι δικο σου θεμα :)

Ασκαρδαμυκτί said...

Τις προάλλες, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες του Μπάμη Βωβού που θέλει να φτιάξει μεγαθήρια στον Ελαιώνα και δεν τον αφήνουν για περιβαλλοντικούς λόγους, κόλλησαν στο κέντρο μια αφίσσα που έγραφε: "η χειρότερη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η ανεργία"!...

Ταχυδρόμος! said...

Που ήσουν εσύ κρυμμένος;

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα said...

symfwnoyme gia akomi mia fora oson afora ta kommata kai thn stash stis ekloges.
twra to periballon enai megalo thema..
einai megali sizitisi.
an paroyme sta sovara to thema ayto tha prepei na anathewrisoyme polla pragmata kai oxi na perioristoyme se "symbolikes" energeies

Seagull said...

Χάρη, καλή σου μέρα!
Έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους