Tuesday, December 9, 2008

Ευλογία.

Ξέρετε, οι ειδικοί λένε ότι τα πεύκα αυτοπυρπολούνται. Παρόλο που προκαλούν την ίδια τη καταστροφή τους, ωστόσο έτσι ανανεώνουν και το είδος τους αλλά και το δάσος συνολικά. Έτσι και με μας, αυτά που γίνονται, μπορούμε να τα δούμε με δυο τρόπους. Αν τα κοιτάξουμε συμβατικά, θα δούμε την ανάγκη που εξώθησε και τις δύο πλευρές στα άκρα. Εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε την καταστροφή μας (είτε με την σφαίρα, είτε με τις φωτιές και τις καταστροφές), αλλά απ' την άλλη αυτό τράνταξε συνειδήσεις, και ελπίζω, μας μπόλιασε με περισσότερη θέληση και επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της κοινωνίας μας. Του αδιεξόδου στο οποίο βαδίζουμε δηλαδή. Αν το κοιτάξουμε υπερβατικά, δεν μπορούμε παρά να δούμε ότι όλο αυτό είναι η έκφραση μιας βάρβαρης θέλησης για αλλαγή, ένα ισχυρότατο όχι προς την υπάρχουσα κατάσταση. Σίγουρα όλοι μας κρύβουμε μια άρνηση προς την κοινωνία (που παρατραβηγμένη είναι οι κουκουλοφόροι) και μια θέληση για ασφάλεια και ήρεμη ζωή (που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν οι μπάτσοι). Απλά μερικοί γέρνουν περισσότερο στην μια ή στην άλλη κατάσταση. Αυτό είναι όλο, αυτή είναι η αιώνια φύση της κοινωνίας, αυτός είναι ο νόμος της, αυτόν τον τρόπο γνωρίζει για να αλλάζει τον εαυτό της. Εν τέλει όλο αυτό θα επιφέρει την συνολική αλλαγή.

15 comments:

Skouliki said...

και ομως ειπα και καπου αλλο ξαφνικα ενιωσα μοναξια

Pak said...

Xάρη, στην ανθρώπινη κοινωνία όταν καίγονται τα πεύκα , κόβονται οικόπεδα. Η διαφορά του ανθρώπου από τα υπόλοιπα δημιουργήματα είναι ότι η εξέλιξη του έχει ξεπεράσει τους πρωτόγονους νόμους της φύσης όπως οι νόμοι των φυτών και οι νόμοι της ζούγκλας. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτούς τότε αντί για μπροστά θα πηγαίνουμε πίσω. Ο άνθρωπος είναι υπερβατικό όν γιατι έχει υπερβεί και έχει χαλιναγωγήσει τους νόμους που τον κυριεύουν. Αν αντί να τους εξουσιάζει, τον εξουσιάσουν αυτοί θα επιστρέψει στο παρελθόν του, στη ζούγκλα του..

Haris said...

σκουλικάκι, εγώ ένιωσα οικειότητα.

Παναγιώτη νομίζω παραγνωρίζεις μερικά πράγματα. Πες μου έστω και μια φορά στην ιστορία, ακόμα και στη σύγχρονη, που προκειμένου να γίνει μια αλλαγή υπέρ κάποιων, και η εξέγερση δεν ήταν βίαιη. Όλες οι δραστικές κινήσεις τις κοινωνίας γίνονται βίαια.

Chris said...

Ολες αλλαγες εχουν το χαρακτιρηστικο της βιας απλα γιατι η δυναμη που χανει την εξουσια της αντιδρα. Εδω δεν εχουμε την αντιδραση της εξουσιας που χανει. Δεν βλεπουν καν να τριζουν οι καρεκλες τους. Προχθες υψηλατατο σταλεχος της κυβερνησης ελεγε οτι πρεπει να καταργηθει το πανεπιστημιακο ασηλο. Ηδη μιλανε για την επομενη μερα και πως θα φτιαξουν τις ζημιες.
Δεν προκειται για αλλαγη. Η ελληνικη κοινωνια δεν εχει τις δυναμεις να την αλλαξουν αυτη την στιγμη. Μια εξεγερση ειναι, μεγαλη βεβαια, αλλα για αλλαγη δεν μπορουμε να μιλαμε απο την στιγμη που η εξουσια των λιγων θα παραμινει εξουσια των λιγων, των ιδιων λιγων.
Απλα ελπιζω τα νεα μυαλα να δουν την σαπιλα και να αντιδρασουν δημιουργικα και να μην μενουν απαθεις με το οτι συμβενει γυρο μας και να αγωνιστουμε για το αυριο που μας αξιζει. Γιατι μεταξι μας για μενα το προβλημα της γενιας μας ειναι οτι δεν εχει μελλον και το οτι δεν αντιδρασε για να το αποκτισει. Ουτε τωρα θα το αποκτισει αν δεν συνεχισει να αγωνιζεται. Γιατι οι πραγματικες αλλαγες θελουν χρονο.

Iliaxtida said...

τα δίνεις πολύ παραστατικά που ακόμα και ο πιο χαζός θα καταλαβαινε!Μαρεσει η αποψη σου...Απο δω κ περα τι γινεται ομως;

Anonymous said...

καλά τα λες, αλλά κάποιοι τις ίσες αποστάσεις τις εκλαμβάνουν για συγχωροχάρτι. όπως και τις αποστάσεις μεταξύ των θυμάτων, τις μεγαλώνουν όσο μπορούν. για να μη γίνει ποτέ το νεότευκτο δέντρο δάσος.
(αν γινόταν μια υπερ-διαδήλωση π.χ. με μαθητές-φοιτητές-εραζόμενους-μικρούς επιχειρηματίες ακόμα και δυσαρεστημένους αστυνομικούς, θα σούλεγα)

Anonymous said...

θα επιφερει οντως την αλλαγη?
τρελαινομαι
σκεφτομαι πως ολα ειναι προαποφασισμενα,πως καποιος ηθελα να συμβει οτι συμβαινει.και τοτε πελαγωνω.τοτε φοβαμαι
απο δω και περα?

Pak said...

Χάρη, να σου θυμίσω ότι η αναγέννηση, ο διαφωτισμός, η χειραφέτηση της γυναίκας, το ίντερνετ και αλλα τοσα δεν χρειάστηκάν και τόση βια για να επέλθουν. Απο την άλλη φαινόμενα όπως η θρησκεία και ο φασισμός συνέδεσαν την επιβολή τους απόλυτα με την βία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο άνθρωπος μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την βία. Δες για παράδειγμα τον Γκάντι. Η βία μπορεί να φέρνει μαζί της αλλαγή αλλά όχι πάντα πρόοδο. Γιατί αλλαγή και πρόοδος δεν είναι το ίδιο πράγμα...

... Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη βία συνεπάγεται μάλλον εμβάθυνση του κατεστημένου παρά πρόοδο.

ΥΓ: Θαμαι Αθήνα αύριο, αν τυχόν έχεις απορίες :) !

Pak said...
This comment has been removed by the author.
Haris said...

Χρήστο, οι αλλαγές θέλουν χρόνο, αλλά πόσο πια; Δυο γενιές δεν είναι αρκετές;

Ηλιαχτίδα, πίσω από κάθε στρατιώτη βρίσκεται και ένας στρατηγός που ξέρει τι θα κάνει με την νίκη ή με την ήττα.

Μαρία, έχεις δίκιο.

in the sky, αν όντος όλα είναι προαποφασισμένα δεν θα έχω πλέον λόγο να ζω.

Παναγιώτη, το ότι μπορεί να προχωρήσει ΚΑΙ χωρίς την βία είναι αυτονόητο, αλλά όχι για όλα τα πράγματα. Άλλο πράγμα η αλλαγή από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση, και άλλο πράγμα η αλλαγή από τους Τσάρους στον λαό. Η Αναγέννηση "υπήρχε" μονάχα στην τέχνη και μόνο οι καλλιτέχνες την ένιωθαν. Για τους άλλους ήταν το ίδιο πράγμα. Η χειραφέτηση της γυναίκας ήταν τεράστια πολέμική, μόνο που δεν γινόταν συλλογικά ούτε δημοσίως: ξέρεις πόσοι άντρες δολοφονήκαν τους καιρούς εκείνους; Πάμπολοι σκοτώθηκαν για την επίτευξη του σκοπού του Γκάντι. Στο κάτω-κάτω, την ειρηνική διεκδίκηση την είδαμε: 200.000 χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν σταθερά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δες που κατέληξαν τα πράματα: όχι μόνο ιδρύθηκαν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά μπήκαν δίδακτρα και στις δημόσιες σχολές (ή προβλέπεται να επιβληθούν). Αλλαγή και πρόοδος ΈΊΝΑΙ το ίδιο πράγμα -ή έστω σχετίζονται απότυτα: τι κατάφερε η άνοδος του Χίτλερ και του ναζισμού στην Γερμανία (που είναι αλλαγή, αλλά επιφανειακά δεν φαίνεται σαν πρόοδος); Μα πολύ απλά στην απέχθεια του γερμανικού λαού προς τον ναζισμό και την επισφράγιση του ότι ποτέ ξανά δεν θα τον δεχτούν. Αυτό δεν είναι πρόοδος;

Haris said...

Πάρε τηλέφωνο να πολεμήσουμε:P

Chris said...

Τι να σου κανω Χαρη μου για να γυρησει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ. Ετσι ειναι, δεν το καθοριζει κανεις. Το ζητημα ειναι να προσποθησεις να τον γυρησεις προτον και δευτερον ειναι αν θα τον αλλαξεις. Και αν θα τον αλλαξεις θα το διξει ο χρονος.

geokalp said...

όποιος καταλαβαίνει, βλέπει ότι η "φούσκα" φουσκώνει όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια
και δε νομίζω να λήξει εδώ

Pak said...

Χάρη μπερδεύεις τα πράγματα και κάνεις να μυάζουν με σπαγέττι. Έσυ ήσουν που δήλωσες ότι όλες οι αλλαγές γίνονται βίαια. Εγώ απλά σου έδειξα ότι δεν γίνονται όλες βίαια. Άρα υπάρχει και άλλη προοπτική. Δεν έχει σχέση ποιοί και τί άλλαξαν. Επίσης μήν σχετίζεις τον θάνατο με τη βία. Άλλο βία άλλο θάνατος. Ο Γκάντι δεν επέβαλε με βία την θέληση του και ας πέθαναν πολλοί. Εκεί είναι η διαφωνία μου, η βία, η βίαιη επιβολή. Μπορώ να δικαιολογήσω την βία μόνο όταν παρουσιάζεται ώς έσχατη επιλογή, σαν τον ρώσικο οκτώμβρη που ανέφερες. Σε αντιθεση με την ελληνική κοινωνία που δεν εξάντλησε όλες τις δημοκρατικές επιλογές. Θα διαφωνήσω με την δηθεν διεκδικηση των 200.000 αφότου είδαμε την επιλογή όλων αυτών στις περσινές εκλογές. Επιβράυευσαν όλα αυτά για τα οποία εναντιόνoνταν. Λυπάμαι, αλλά όταν ο ελληνικός λαός δεν έχει τη δύναμη να κάνει αυτό το μικρό βήμα, να αλλάξει διακυβέρνηση τότε δεν μπορώ με τίποτα να του δικαιολογήσω την βία...

Seagull said...

Χάρη, καλή σου μέρα!
Όπως γνωρίζεις ήδη, έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους