Saturday, June 7, 2008

Άτιτλο.

Η θεωρία του σκεπτικισμού, και ιδιαίτερα ο σημερινός τρόπος που την εκλαμβάνουμε, λέει ότι δεν μπορείς να (απο)δείξεις την διαφορά μεταξύ της Καραΐνδρου και του Βας-Βας. Όμως έτσι εκμηδενίζονται τα πάντα (προς μεγάλη ευχαρίστηση των άχρηστων). Ναι, όλα είναι σχετικά (δηλαδή όλα είναι ένα), αλλά δεν είναι όλα ίσα και όμοια.

18 comments:

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα said...

το θεμα ειναι πως την εκλαμβανουμε.
γιατι εκει γινεται η συγχυση.μεσα μας.

Pak said...

Xάρη μήπως μπέρδεψες τον σκεπτικισμό με τον σχετικισμό; Γιατί ο σκεπτικισμός δεν είναι καθόλου αυτό που περιγράφεις. Αν όμως εννοείς τον σχετικισμό και πάλι θα διαφωνήσω. Ο σχετικισμός δεν θα έλεγε ποτέ τέτοιο πράγμα ότι όλα είναι ίσα και όμοια. Η διαφορετικότητα είναι δεδομένη. Η ουσία όμως είναι ότι η ποιότητα και το είδος της διαφοράς εναλλάσσονται ανάλογα με το εκάστοτε σημείο αναφοράς. Αυτό κατα την δική μου άποψη πάντοτε είναι μια πλουραλιστική αντίληψη σε σχέση με την ισοπεδωτική και ασπρόμαυρη κριτική απόλυτων προσεγγίσεων που αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα από ένα και μόνο δεδομένο σημείο.

Haris said...

Δεν υπάρχει κάτι, σαφέστατα. Και εγώ αυτό λέω. Είμαστε συγχυσμένοι.

Παναγιώτη, σκεπτικισμός είναι η θεωρία που εκ των προτέρων αποκλείει την απόλυτη αλήθεια, άρα η κάθε άποψη που τίθεται έχει ακριβώς ίση βαρύτητα (αλήθεια) με μια άλλη. Άρα για έναν σκεπτικιστή, η τέχνη της Καραΐνδρου, και η "τέχνη" του Βας-Βας είναι ίση, εφόσον όλες οι απόψεις είναι ίσες -"μια πρόταση δεν είναι πιο πιθανή από μια άλλη". Η θεωρία της σχετικότητας είναι κάτι άλλο: ο καθένας το ίδιο πράγμα το βλέπει διαφορετικά. Ο σκεπτικιστής θεωρεί ότι όλες οι απόψεις είναι ίσες. Αυτό είναι μηδενισμός.

Chris said...

Φιλε μου Χαρη εχω την εντυπωση οτι εχεις καταλαβει λαθος την θεωρεια του σκεπτικισμου.
Οι σκεπτικισμος βασικα αμφιβαλει για τα παντα. Αυτο δεν σημενει οτι εκμηγενιζει τα παντα.
Η θεωρεια του σκεπτικισμου μπορει να βοηθησει στην αποκτηση γνωσης ασχετως αν την αμφησβητει. Μεσο της αμφισβητησης μπορουν να αναπτηχθουν καινουριες θεωριες συμφωνα με τον Καντ. Ο ανθρωπος αναγκαζεται να ασκησει την κριτικη του δυναμη.
Αν και απο την αλλη υπαρχει και η αποψη οτι αποτελει και τροχοπαιδι στην εξελιξη της γνωσης γιατι η αποκτηση της ειναι καθαρη ματαιοιτητα.
Εγω μαλλον θα συμφωνισω με τον Καντ. Η αμφισβητηση βοηθα στην αποκτηση γνωσης.

Υ.Γ. Μαλλον ανεβαινω Αθηνα για σε δυο βδομαδες επομενως αγωρασε καλου κακου κανα μπουκαλι ουζο.

Pak said...

Χάρη θα σου γράψω αύριο για το θέμα αλλά γενικά συμφωνώ με τον χρίστο. Απλώς παρεμβαίνω για να κάνω παράπονο... θελω και γώ ούζο!!!

Ιάκωβος said...

εγώ λέω ότι θα τρελαθείτε εδώ μέσα και μεταφέρω το μήνυμα του Διονύσου: χορός, έρωτας και ρέων οίνος..
Χαιρετώ,
Ιάκωβος

Chris said...

Φιλε μου Παναγιωτη οσο μεινει ολο δικο σου.

Haris said...

Το όσο μείνει άρεσεν μου!! χαχα Ρε Χρίστο κανόνισε να πάρεις τηλέφωνο.

Ιάκωβε, έτσι φίλε. Απαιτούμε αναγέννηση των Λήναιων! χαχα

Για να σοβαρευτούμε λιγάκι, δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε, αλλά ότι δεν πρέπει να αποκλειουμε το ότι μια γνώμη είναι καλύτερη από την άλλη (δηλαδή ότι είναι πιο κοντά στην αλήθεια.) Ο σκεπτικισμός υποστηρίζει ότι όλες οι γνώμες είναι ίσες και όλες κατέχουν την ίδια αλήθεια, εφόσον η κατάχτηση της αλήθειας είναι ανέφικτη. Χρίστο, άλλο αμφισβήτηση, και άλλο το τι υποστηρίζει η θεωρία του σκεπτικισμού. Ο σκεπτικισμός είναι ανένδοτος: όλες οι απόψεις έχουν την ίδια βαρύτητα, άρα, εκείνος που που υποστηρίζει τον Βας-Βας και εκείνος που υποστηρίζει την Καραΐνδρου, έχουν ίσο μερίδιο δίκιου. Απ' αυτη την άποψη.

Haris said...

Γιώτη, σε περιμένουμε να συμπληρωθούμε!

geokalp said...

εγώ λέω ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι ..παπαριές!
συμφωνώ, ίσα βάρκα ίσα πανί...

Chris said...

Φιλε Χαρη ο σκεπτικισμος ειναι εργαλειο.
Αποδειξε μου οτι δεν εχουν διαφορα.
Αν βαλεις κατω την κριτικη σκεψη τοτε ο σκεπτικισμος μπορει να σε οδηγησει στο να βρεις τις ποιοτικες τους διαφορες.
Αν δεν την χρησημαποιησεις τοτε δεν θα βρεις τις διαφορες τους.
Αυτο ειναι ο σκεπτικισμος.
Αν παρουμε οτι εχουν διαφορα παλι θα πρεπει να αποδειξουμε στο που διαφερουν.
Ο σκεπτικισμος αμφισβητει και τα πλεων εξωφθαλμα. Μπορει να ειναι ακρεος σε ορισμενες του μορφες αλλα μπορει να γινει πολυτιμο εργαλειο στην αναζητηση της αληθειας και της γνωσεις.

Υ.Γ 22/6-6/7 θα ειμαι Αθηνα. Εν και αλλαξες τηλεφωνο εννε;

Ασκαρδαμυκτί said...

Σωστά, άλλο ενότητα άλλο ομοιότητα!

Haris said...

geokalp, ετσι.

Χρίστο, δεν άλλαξα τηλέφωνο.
Η μπουκάλα περιμένει σε! χαχα

ασκαρδαμυκτί, άλλωστε για να υπάρξει ενότητα, πρέπει τα συστατικά να είναι ανόμοια, έτσι; Η μουσική είναι μια ενότητα, αλλά τα συστατικά που την αποτελούν δεν είναι ίσα και όμοια.

kat. said...

συμφωνώ αλλά το θέμα είναι πως διαχειρίζεται κανείς μέσα του, το "σχετικό"!!!!
πως το αντιλαμβάνεται και πως το χρησιμοποιεί..

Skouliki said...

περασα να ευχηθω καλο 3μερο

φιλακι

Pak said...

Φίλε Χάρη, επανέρχομαι για να τοποθετηθώ(κάπως αργά)! Κατ αρχάς θεωρώ ότι έχεις στρεβλή αντίληψη περί σκεπτικισμού. Ο σκεπτικισμός σε καμία περίπτωση δεν ισοπεδώνει και θεωρεί τα πάντα ίσα και όμοια αλλά από την άλλη δικαιολογεί την διαφορετικότητα. Η προσέγγιση που προσπαθέι να κάνει τα πάντα ίσα και όμοια είναι η δική σου. Για να θεωρηθούν κάποια πράγματα ίσα πρέπει κατ αρχάς να είναι όμοια. Ο Βάς Βας και η Καραϊνδρου δεν είναι όμοια. Άρα δεν μπορούν να συγκριθούν. Κατά την σκεπτικιστική προσέγγιση τα δύο ξεκινούν από διαφορετικές προκείμενες. Άρα φυσιολογικά θα καταλήξουν σε διαφορετικό ισχυρά τεκμηριωμένο συμπέρασμα-αποτέλεσμα. Η σύγκριση μεταξύ τους είναι ανούσια, όπως θα ήταν η σύγκριση μεταξύ τηλεόρασης υπολογιστή, τρένου αυτοκινήτου, τηλεφώνου και γράμματος. Αυτό που λές για το ότι οι απόψεις είναι ίσες μεταξύ τους είναι υπεραπλουστευμένο και κατ εμένα αφελές αφού προσπαθείς να το προσαρμόσεις πάνω στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Όταν λέμε για άποψη μιλούμε για διαφορετική θέαση του ίδιου πράγματος. Και ξαναλέω, τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι άλλη άποψη του ίδιου πράγματος. Κατ εμένα το λογικό ατόπημα αυτής της φιλοσοφικής τάσης που ακολούθησες για τον συγκεκριμένο συνειρμό είναι η λογική της σύγκρισης και της απόρριψης . Αυτό που λέει ο σκεπτικισμός είναι ότι αν δυο πράγματα έχουν δύο διαφορετικά μέτρα σύγκρισης τότε η σύγκριση τους είναι αδύνατη. Η λογική του ‘η το ένα η το άλλο’ είναι πραγματικά ισωπεδωτική και οδηγεί σε κόσμους άχρωμούς και άοσμους.
Επίσης, θεωρώ ότι αντιλαμβάνεσαι λάθος την εννοια ‘ισος’. Ίσος δεν σημαίνει ίδιος. Όταν ο σκεπτικισμός λέει ότι κάποια πράγματα είναι ίσα δεν εξυπακούεται ότι είναι τα ίδια. Ένα απλό μαθηματικό παράδειγμα.
(20/4)*3 =10+5
Τα δύο μέρη είναι ίσα αλλά δεν είναι ίδια!

Skouliki said...

αν ολα ειναι ομοια και ισα τοτε δεν υπαρχει λογος να υπαρχει η επιλογη και η σκεψη .. θα ηταν μονοδρομος ..ενα απεραντο ιδιο συναισθημα ..

δεν μπορω να το δω ετσι ...μονο μεσα απο την διαφοροποιηση των πραγματων γεννιεται ο θρυλος

KitsosMitsos said...

Η αντίληψη του καθενός είναι διαφορετική. Και γι αυτό όλα σχετικά. Όλοι βλέπουμε ή ακούμε τα ίδια, ο τρόπος ερμηνείας όμως διαφέρει. Και αυτό το κάνει ενδιαφέρον...