Thursday, September 13, 2007

ΚΚΕ και Αριστερά.



Στην Ελλάδα απουσιάζει πλήρως η Αριστερά. Φυσικά οι Κνίτες και οι ΚΚΕέδες θα διαφωνήσουν και θα μου αντιτείνουν πως οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν την φωνή της αριστεράς και της προόδου. Δεν θα διαφωνήσω -απλά θα τους υπενθυμίσω πως ο κόσμος προχωρά και τα πράγματα δεν είναι τα ίδια όπως πριν 50 χρόνια. Διότι είναι προοδευτικοί, αλλά με 50 χρόνια καθυστέρησης.

Όταν κύριοι, αποβάλλετε την ιερότητα της κοσμοθεωρίας σας, όταν αποτινάξετε από πάνω σας το αιχμηρό εκείνο "Κομουνιστικό Κόμμα", και όταν αποδείξετε στον λαό πως δεν είσαστε προσκολλημένοι σε παμπάλαιες ιδέες, τότε ίσως δείτε πρόοδο. (Ακόμα και το έμβλημά σας χρειάζεται ανανέωση). Γιατί έτσι, απλά αμαυρώνετε την λέξη Αριστερά.

Αλήθεια πιστεύετε πως υπάρχουν κομουνιστές ακόμα; Και αν υπάρχουν πραγματικοί κομουνιστές αυτό οφείλετε στον συντηρητικό τρόπο σκέψης τους. Ο κόσμος προχωρά σε μια συγχώνευση, σε ένα μικτό σύστημα. Δεν περιμένει τις εφαρμογές των κοσμοθεωριών σας για να τις δοκιμάσει.

Φροντίστε να γίνετε Αριστεροί, πραγματικοί Αριστεροί, αλλιώς θα σας πάρει καμιά Αριστερά και θα σας σηκώσει!

39 comments:

KitsosMitsos said...

Πες το ψέματα. Όλο στο όχι είναι, σπάνιες οι ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Αντιπαραθέτω το εξής πολιτικό ανέκδοτο:
Παραδοσιακά, η εκάστοτε κυβέρνηση προτείνει κάτι, η εκάστοτε κυβέρνηση το απορρίπτει και το ΚΚΕ λέει ΌΧΙ και στους δύο! Τώρα αυτό πώς γίνεται, θα σας γελάσω...

Skouliki said...

ο κουμουνισμος ειναι μονο θεωρια στην πραξη δεν υπαρχει περιπτωση να ισχυσει ποτε ....

αλλωστε και αν βγαινανε κυβερνηση τι θα εκαναν θα πεταγαν λεφτα απο το μπαλκονι στους φτωχους..

ζητω τα στρουμφ

kat. said...

οκ χάρη μου! κάνω εγώ την αρχή!
τσίπρας δαγκωτό ρε!!!!
δεν πιστεύω να διαφωνεί το skouliki!!!

Skouliki said...

εγω δυστυχως δεν ψηφιζω ...
δεν ανηκω καπου κομματικα, δεν πιστευω σε κανεναν θεο, δεν υπακουω πουθενα.. κτλ κτλ κτλ
για αυτο και ειμαι παρα πολυ ευτυχισμενη χωρις δεσμα και πρεπει

φιλια

η ψυχη μου το ξερει said...

Αριστερά;Έχει ενδιαφέρον η κουβέντα, αλλά μη μας χυθεί κι ο καφές! ;)

DARK_ERA said...
This comment has been removed by the author.
Haris said...

@KitsosMitsos, να ήταν μόνο το ότι λέει όχι...
Δεν προοδεύει, δεν προχωράει.

@σκουλικάκι, δεν είναι μονάχα αυτός ο λόγος. Από την στιγμή που αντιπροσωπεύουν και καλά την αριστερά θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο ελεύθεροι πνευματικά. Ο ιδεολόγος δεν μπορεί να είναι αριστερός.

@Κατ, εδώ συμφωνώ εγώ με τον Τσίπρα, το σκουλικάκι θα δθαφωνήσει;;;

@η ψυχη μου το ξερει, καλό...

το φτυαράτσι said...

Καλά τώρα εγώ το μόνο που ξέρω για το ΚΚΕ είναι το Κώστα Κατούρα Ελεύθερα όπως μου έλεγαν από μικρή.Οπότε πιστεύω πως είναι ένα φιλελευθερο κόμμα!Χαχα!Την κουληνύχτα μου!

Εφιάλτης said...

Εντάξει το ΚΚΕ λέγεται και ΣΟΣ(Σωματείο Ορφανών του Στάλιν) τουλάχιστον οι κουμμουνιστές μπορεί να είναι ξύλινοι αλλά σωστοί.

aggelika said...

Πώς γίνεται να είναι και προοδευτικοί και δογματικοί?! Αυτός ο δογματισμός θα τους φάει!

Haris said...

@Εφιάλτη, τι εννοείς σωστοί; Τους είδαμε...

@Αγγέλικα, αυτό λέω και 'γω: πως γίνετε;;

Haris said...

Φτυαράτσι, καλά σου τα έλεγαν.

Starlight said...

Αυτό που πιστεύω εγώ για το ΚΚΕ είναι πως φοράνε παρωπίδες. Έχουν μια γραμμή και μένουν εκεί. Είναι κρίμα, γιατί έχω γνωρίσει ανθρώπους με πολύ πάθος που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά αν δεν ήταν τόσο κολλημένοι.

Pak said...

Χάρη συμφωνώ στο ότι το ΚΚΕ έχει κόψει κάποια επεισόδια πίσω αλλά, επειδή ακούω αυτό το ποίημα από πολλούς, οι οποίοι το έχουν βρεί ώς δικαιολογία για τον εαυτό τους για να μην ψηφίζουν ΚΚΕ χωρίς καν να ξέρουν που διαφωνούν, άς γίνουμε πιό συγκεκριμένοι. Σε ποιό ζήτημα ο καθένας μας διαφωνεί με το ΚΚΕ; (Η ερώτηση απευθύνεται σε όσους έχουν αριστερή σκέψη αλλά νιώθουν ότι δεν τους εκφάζει το ΚΚΕ και όχι σε λοιπούς, φιλελεύθερους, σοσιαλιστές κτλ. Αυτοί ξέρουμε γιατί διαφωνούν)

Εφιάλτης said...

Βρε Χάρη όταν λέω σωστοί, εννοώ αυτά που λένε είναι σωστά, αλλά δε πρόκειται να ανεβεί σα κόμμα να εξουσιάζει στην Ελλάδα.

dyosmaraki said...

Για το ΚΚΕ θα συμφωνήσω πως θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί τόσο όσον αφορά το λεξιλόγιο όσο και όσον αφορά τους ελιγμούς που πρέπει να κάνει για να μπορέσει να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Οσο για τον Τσίπρα δεν μπορώ να πώ και λαλίστατος είναι και ωραίος κοπελούδος....LOL

Σπύρος said...

Εχει πεθανει πλέον ο κουμμουνισμός πρέπει να εκσυγχρονηστεί είμαστε στο 2007 και εχουν μέινει ακόμα στον Στάλιν και στο Λένιν έλεος

Haris said...

@Starligh, ακριβώς! Δεν είναι Αριστεροί -είναι κομματόσκυλα. Δεν θέλουν πρόοδο -θέλουν κομουνιστική εγκαθίδρυση.

@Pak, την περίμενα αυτήν την ερώτηση για να δικαιολογηθώ: λοιπόν, οι ΚΚέδες δεν έχουν καινούρια άποψη. Τα συνθήματά τους είναι τα ίδια με εκείνα της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχουν θέση - ενεργούν μονάχα σαν αντίθεση στην κοινωνία. Μόνο διαδηλώνουν, δεν προτείνουν καινούριες λύσεις. Οι λύσεις που προτείνουν είναι αυστηρά κομουνιστικές. Είναι υπερβολικά προσκολειμμένοι στην κοσμοθεωρεία τους. Δεν βλέπουν Αριστερά. Βλέπουν κομουνιστικά. Και κακά τα ψέματα, κανείς δεν είναι κομουνιστής σήμερα.

@Εφιάλτη, δεν νομίζω πως είναι σωστά τα πιστεύω τους. Αν ήταν σωστά θα υπήρχε κομουνισμός τώρα...

@dyosmaraki, α ρε γυναικία αντίληψη του κόσμου! :))))

@LOCKHEART, έτσι.

Pak said...

@haris 1) Δηλαδή για να είναι κάποιος αριστέρός πρέπει κάθε μέρα να αλλάζει άποψη για να μήν είναι ίδια με χθές;
2) Δηλαδή η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι κομμουνιστική θέση; Η μήπως τα 1000 ευρώ σύνταξη; Ή μηπως η σύνταξη στα 55; Ή μήπως η θέση για τις κάμερες και την παρακολούθηση( Ακριβώς αντίθετη θέση με τους σοβιετικούς που παρακολουθούσαν τους πάντες)
Άρα για να μήν είμαι Σταλινικός φασίστας και ξέρω γω τι άλλο μου καταλογίζεται και να ζήσω ώς ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να πάω σε ιδιωτικό σχολείο, να δουλεύω μέχρι να πεθάνω, και αν τύχει να προφτάσω τη σύνταξη (στα 75) να παίρνω 200 ευρώ...

Χάρη είσαι μηδενιστής και απόλυτος
(Στάλιν ένα πράμα... :) )

Haris said...

@Pak, 1)όχι, αλλά να μην είναι μια ιδεολογία, σταθερή και δοσμένη.
2)Δεν ξέρω αν συμφωνώ με την δωρεάν δημόσια παιδεία που λες. Το σχολείο στην Ελλάδα αποδείχτηκε εκτροφείο φασιστών. Και τα πανεπιστήμια έχουν πέσει πολύ χαμηλά. Όλα τα άλλα με τις συντάξεις και όλα αυτα, μπορώ εύκολα να σου απαντήσω: γιατί δεν παίρνει την εξουσία το ΚΚΕ να τα αλλάξει όλα; Να σου πω γιατί; Επειδή είναι μόνο λόγια. Δεν μπορεί να τα κάνει. Αν ήθελε το ΚΚΕ βγάζει πρωθυπουργό. Αλλά έχουν σκουριασμένα μυαλά φαίνετε. Ξέρεις πολύ καλά πως δεν συμφωνώ με τις συντάξεις, και τους μισθούς πείνας.

Και έχεις παντελώς λάθος αντίληψη για το θέμα της ελευθερίας. Δεν ξέρεις καν τι εννοώ. Και αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ είναι αυτό που εγώ εννοώ ελευθερία.

Pak said...

1) Συμφωνώ και το ΚΚΕ κάνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια αν και όχι αρκετά. Μελέτησε το λιγάκι, δες την τελευταία 20ετια (συνεργασίες με ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμος, Συνεργασία με ΝΔ κτλ). Και ψάξε λίγο τις συνθήκες που κατάντησε έτσι.
2) Αν θες να δεις τι σημαίνει δημόσιο πανεπιστήμιο δες τις άλλες χώρες που είναι δημόσια και όχι τα πανεπιστήμια της ΝΔ. Δεν τα κατάντησε έτσι ο δημόσιος χαρακτήρας. Δες το δικό μας στην Κύπρο....

Haris said...

Pak, αργεί. Για αυτό λέω πως δεν είναι αριστερά.

Δεν διαφωνώ με το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν θέλω τα ιδιωτικά, αλλά θέλω αλλαγή.

Pak said...

Συμφωνώ. Δεν πρέπει όμως να κατηγορούμε όποιον είναι ΚΚΕ. Έχουν πράγματι μια ξεροκέφαλη συντηρητική ηγεσία πού έδιωξε τους προοδευτικούς από το κόμμα και τους χάρισε στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ(Δαμανάκη, Ανδρουλάκης κτλ). Που θα πάεί θα αλλάξει...

Haris said...

Pak, ακόμα κάτι: το είσαι κομουνιστής δεν σημαίνει πως είσαι αριστερός. Ο Μαρξιστής μπορεί να θεωρείται αριστερός. Αλλά ο υποταγμένος σε μια κοσμοθεωρεία δεν είναι αριστερός. Έχει απαντήσει στα ερωτήματά του, δεν ψάχνει, δεν αλλάζει...

dyosmaraki said...

Χμμμ! Θεωρώ πως είναι άλλο πράγμα να υποστηρίζεις και να εμπνέεσαι από μια κοσμοθεωρία και άλλο πράγμα να είσαι υποταγμένος σε αυτήν....
Υποταγμένοι είναι οι φανατικοί πολίτες-ακόλουθοι όλων των παρατάξεων και όχι μόνο της αριστεράς. Αλλά μήπως δεν είναι υποταγμένοι και όσοι τάχα μου είναι οπαδοί μιας ομάδας αλλά τα σπάνε όταν η ομάδα τους χάσει...και πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών με διαφορετικές υποταγές.....
Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι δημιουργικό και ώριμο σε κάποιο στάδιο της ζωής του κανείς να έχει αποκρυσταλλώσει κάποιες απόψεις βασιζόμενος σε κάποιες κοσμοθεωρίες (ιστορικές,ιδεολογικές,φιλοσοφικές,θρησκευτικές,ηθικής κλπ). Αντίθετα θεωρώ καταστροφικό τον φανατισμό και την μη αποδοχή του "άλλου" του διαφορετικού...

Haris said...

@dyosmaraki, αυτός που πιστεύει σε μια κοσμοθεωρεία, την έχει επιλέξει δηλαδή ως την καλύτερη που υπάρχει, δεν εμπνέετε. Παλεύει για την εφαρμογή της. Έχει τεράστια διαφορά το να εμπνέεσαι από το να προχωράς και το να δεχτε΄ςι μια κοσμοθεωρεία. Καμιά υπάρχουσα θεωρεία δεν είναι τέλεια. Επομένως πρέπει να τις εξελίσσουμε.

DARK_ERA said...

Dyosmaraki an thes mpes sto blog moy http://ellinasmichael.blogspot.com/ kai diavase to post
erwtima gia tin eletheri skepsh.

pak. evxaristw gia ta kala soy logia poy ipes gia to blog moy... Esy toys sfirises gia to blog moy kai moy estilan telesigrafo metanias

DARK_ERA said...

Xari h alithia einai oti mia empathia tin exeis... Pantos to xeri tha moy kovotan na psifiso kati allo ektos apo siriza kai KKE

Νίνα said...

θα συμφωνησω μαζι σου.
Τοσα χρονια τα ιδια και τα ιδια λενε..και δεν νομιζω οτι πιστευουν κι οι ιδιοι τι λενε..

Haris said...

@Dark_Era, δεν είπα κάτι διαφορετικό. Και εγώ θα ψηφίζω το κόμμα που θεωρώ ως το πιο προοδευτικό.

@νίνα, αν το πιστεύουν είναι λάθος. Αν πάλι όχι είναι υποκριτές. Το ίδιο μου κάνει.

Anonymous said...

katapliktiki anartisi! sigoura i aristera eksigxronizetai... sto kke poios tha to pei?? vasika i aristera milaei stin kardia sou, stous kkedes i aristera milaei sto mialo. einai proskollimenoi se kati ksexoristo kai iperoxo alla me ton pio lanthasmeno kai sintiritiko tropo! mpravo hari!

dyosmaraki said...

@Haris
Αυτή τη φορά δεν θα συμφωνήσω.Τίποτα δεν δημιουργείται από παρθενογένεση. Ολες οι κοσμοθεωρίες αποτελούν εξέλιξη κάποιας προηγούμενης σκέψης η κοσμοθεωρίας.
Για να εξελίξεις κάτι όμως πρέπει να σε εμπνεύσει να ασχοληθείς με αυτό και να το ερευνήσεις σε βάθος.Και για να σε εμπνεύσει θα πρέπει να σε έχει πείσει πως είναι καλύτερο από τα άλλα που έχεις γνωρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.....

Haris said...

@Melina, οι αριστεροί μας είναι παπαγαλάκια. Αυτό είναι δεν λογιέται αριστερά. Λέγετε θρησκεία.

@dyosmaraki, Κατά την γνώμη μου όλες οι κοσμοθεωρείες είναι λάθος. Κοσμοθεωρεία σημαίνει μια σκέψη η οποία αναλύει όλον τον κόσμο και λύνει τα προβλήματά του. Δεν νομίζω πως υπάρχει καμιά κοσμοθεωρεία που να μπορώ να στηριχτώ πάνω της.

Δεν ξέρω αν είναι αυτό που εννοείς, αλλά η φιλοδοξία μου δεν σταματά στην εξέλιξη μιας ιδεολογίας...

Έχω την εντύπωση πως συγχέεις την έννοια αριστερά. Αριστερός δεν μπορεί να είναι κανένας πιστός. Η Αριστερά ΔΕΝ είναι ιδεολογία. Είναι τρόπος σκέψης.

Pak said...

@haris Χάρη και συ είσαι προσυλωμένος στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και πιστεύω δεν θα τις αμφιβητήσεις ποτέ. Άρα με βάση τα λεγόμενα σου δεν είσαι αριστερός. Ενώ ο καραμανλής που αλλάζει άποψη κάθε βράδυ είναι αριστερότατος...

@Dark_Era Φίλε δεν κατάλαβα το υπονοούμενο...

Haris said...

@Pak, 1) Η Ελευθερία και η Δημοκρατία ΔΕΝ είναι κοσμοθεωρείες. Είναι βιοθεωρείες, κάτι σαν τον Μαρξισμό ας πούμε.
2)Δεν διδάχτηκα από κάποιον τι σημαίνουν οι λέξεις ελευθερία και δημοκρατία. Τις επαναδημιούργησα (ή έστω προσπαθώ) μέσα στο μυαλό μου.
3)Ποτέ μου δεν είπα ότι αριστερός είναι όποιος αλλάζει απόψεις κάθε λίγο. Είπα απλά, ότι αριστερός δεν μπορεί να είναι κανένας πιστός, κανένας ιδεολόγος. Να σου δώσω παράδειγμα να το καταλάβεις: τον καιρό της Σοβιετικής Δικτατορίας, αριστερός ήταν όποιος αντιδρούσε στο κομουνιστικό καθεστώς. Όποιος αντιμαχόταν τους πιστούς της κομουνιστικής κοσμοθεωρείας που ακόμα επέμεναν στην διατήρηση του καθεστώτος τους.

Μουσικά Προάστια said...

Βρήκα το blog σου από ένα σχόλιο που αφήσες για το Μάνο Λοΐζο σε άλλο blog. Λες ότι τέτοιους ανθρώπους θα πρέπει να τους τιμούμε. Ταυτόχρονα διαβάζω αυτά που γράφεις εδώ περί ιδεολογίας.

Μου επιτρέπεις να σε ρωτήσω κάτι; Τι θα ήταν ο Μάνος Λοΐζος χωρίς την ιδεολογία του και την πολιτική του ένταξη και συμμετοχή; (αν ξέρεις ποια ήταν αυτή).

Αυτό που εσύ καταγγέλεις ως "θρησκεία", "λάθος", "υποταγή" είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό έκανε τον Λοΐζο (και κάθε Λοΐζο αυτού του κόσμου). Φιλική συμβουλή: έλεγξε ξανά στο λεξικό σου τι σημαίνει η λέξη ιδεολογία. Και ψάξε ποιες ήταν οι πολιτικές (και κομματικές ιδέες) αυτών που θαυμάζεις, εάν τους θαυμαζεις βέβαια για αυτό που ήταν και όχι για αυτό που νομίζεις ότι ήταν. Φιλικά, Μ.Π.

Haris said...

Εγώ αυτό που λέω είναι ότι άλλο ιδεολογία και άλλο αριστερά. Εσύ να τα ψάξεις καλύτερα τι σημαίνει αριστερά και τι ιδεολογία. Δεν κατάλαβες τι γράφω. Και στο κάτω-κάτω δεν κρίνω τους καλλιτέχνες με βάση την κοινωνική τους ζωή. Τους κρίνω μονάχα με το καλλιτεχνικό τους έργο.

Anonymous said...

geia sas...
diavasa oli tin syzitisi parapanw..
tha mou kanete omws mia xari? ti einai telika aristera? giati egw den kserw.. nomiza pws ta kommata ta krinoume me vasi tin politiki tous, tis theseis tous... kai oxi me vasi ton prosanatolismo tous ston xwro... i kaki deksia kai i kali aristera..
kala ta leei to kke... ti pasok ti nd ti syn ti laos... ola ta idia einai... kapitalismos...

Haris said...

Το μόνο σίγουρο φίλε, είναι ότι η Αριστερά δεν είναι κόμμα. Στην Σοβιετική Ένωση, από ένα σημείο και μετά, αριστεροί ήταν όσοι ΔΕΝ ήταν κομουνιστές. Και ο κομουνισμός, δεν είναι κατ' ανάγκη αριστερή ιδεολογία. Υπάρχουν πολλές αντικροούμενες απόψεις, μια απ' αυτές και η δική μου.