Μερικά αποφθέγματα του Φρίντιχ Νίτσε. Αφιερωμένα, σε όσους τον κατηγορούν χωρίς να ξέρουν καν τους τίτλους των βιβλίων του. Και σε όσους θεωρούν τα αποφθέγματα, δογματικά δοκίμια. (Οι κομματοποιημένοι "αριστεροί", ας προσέξουν το προτελευταίο απόφθεγμα. Τουλάχιστο, να γνωρίζουν γιατί τους είπαν να τον μισούν τόσο.):
Πώς; Είναι ο άνθρωπος απλώς ένα λάθος του θεού; Ή μήπως ο θεός ένα λάθος του ανθρώπου;
Ότι δεν με καταστρέφει με κάνει πιο δυνατό.
Περιφρονώ όσους θέλουν να συστηματοποιούν τα πράγματα και τους αποφεύγω. Το να θέλεις ένα σύστημα είναι έλλειψη ακεραιότητας.
Ο πιο σίγουρος τρόπος να καταστρέψεις έναν νέο είναι να του διδάξεις να εκτιμάει περισσότερο εκείνους που σκέφτονται σαν αυτόν από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά από αυτόν.
Μη δείχνετε δειλία απέναντι στις πράξεις σας! Οι τύψεις της συνείδησης είναι ανάρμοστες.
Υπάρχει κάποια αθωότητα στο θαυμασμό: η αθωότητα του ανθρώπου που δεν αντιμετωπίζει την πιθανότητα πως κι αυτός ίσως θα μπορούσε να γίνει κάποια μέρα αντικείμενο θαυμασμού.
Δεν υπάρχουν ηθικά φαινόμενα, υπάρχει ηθική ερμηνεία των φαινομένων.
Τα παράπονα δεν αξίζουν ποτέ τίποτα: Προέρχονται από την αδυναμία.
Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να εφευρίσκουμε μύθους για έναν κόσμο «διαφορετικό» από αυτόν εδώ, εκτός κι αν έχει επικρατήσει μέσα μας ένα ένστικτο δυσφήμισης, υποτίμησης, υποψίας απέναντι στη ζωή με τη φαντασμαγορία μιας «άλλης», μιας «καλύτερης» ζωής.
Η ζωή –αυτό σημαίνει: να πετάς διαρκώς μακριά σου καθετί που θέλει να πεθάνει. Ζωή -αυτό σημαίνει: να είσαι σκληρός και ανελέητος για καθετί που γερνάει και αδυνατίζει μέσα μας –κι όχι μόνο μέσα μας. Ζωή αυτό σημαίνει επίσης: να μη λυπάσαι καθόλου τους ετοιμοθάνατους, τους εξαθλιωμένους και τους γέρους; Να είσαι συνεχώς δολοφόνος; Κι όμως ο γέρο-Μωυσής είπε: «Ου φονεύσεις!».
Αλλά, φυσικά, οι μεγάλες μαύρες αράχνες θέλουν τα πράγματα διαφορετικά. «Δικαιοσύνη ονομάζεται για μας ακριβώς το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να πλημμυρίσει από τις θύελλες της εκδίκησης μας. Θα εφαρμόσουμε την εκδίκηση και την καταπίεση ενάντια σε όλους αυτούς που δεν είναι όπως εμείς είμαστε»
Μοιάζουν εμπνευσμένοι άνθρωποι: Αλλά δεν είναι η καρδιά που τους εμπνέει, -είναι η εκδίκηση.
«Είναι δοσμένο», - είναι και αυτό μια ακόμα θεωρία της υποταγής. Αλλά εγώ σας λέω, βολεμένα ανθρωπάκια: «Είναι παρμένο», και θα σας παίρνουν όλο και περισσότερα από σας!
Friday, September 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
36 comments:
Εμένα το πρώτο μου άρεσε πιο πολύ!
Καλημέρες..
Kαλά ο Νίτσε έχει πει τα καλύτερα αλλά εμένα μου τεριάζει το δεύτερο,αν και αναρωτιέμαι πόση δύναμη θα αποκτήσω ακόμα;LOL!Την κουλημέρα μου!
@Αγγέλικα, και εμένα εκείνο μου αρέσει περισσότερο.
@φτυαράτσι, μόλις περάσουν όλα αυτά, θα καταλάβεις πόσο καλό σου έκαναν όλες οι δυσκολίες.
Η ζωή αυτό σημαίνει...
Erstaunlich που θα λέγαμε και στη γλώσσα του!!!
Καλημέρες πολλές Χάρη '-)
Καλημέρα!
Μάθαμε και μια λέξη στα Γερμανικά...
Και φυσικά έχω διαβάσει Νίτσε - μετά τον Καζαντζάκη, για να τον καταλάβω - και κάποια από τα αποφθέγματά του μου αρέσουν, και μου ταιριάζουν. Αλλά μερικά ξέρεις είναι πολύ μηδενιστικά - και πάντα εξαρτάται από την ερμηνεία που τους δίνεις...
Αλλωστε, ο Νίτσε έγραψε έναν αιώνα πριν (πέθανε το 1900, σχετικά νέος, είναι αλήθεια) και ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε...
Πώς; Είναι ο άνθρωπος απλώς ένα λάθος του θεού; Ή μήπως ο θεός ένα λάθος του ανθρώπου;
αυτό πάντως, μ' αρέσει κι εμένα...
(το επόμενο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ, που δεν αντέχω να το ακούω πια!)
Καλημέρα! :))
Έχει ακουστεί τόσο πολύ που κανένας δεν το καταλαβαίνει πλέον. Κανένας δεν το λογαριάζει.
Αν βρίσκεις μηδενιστικό τον Νίτσε, τότε βρίσκεις και τον Καζαντζάκη...
Αλλά τι σημαίνει μηδενισμός; Με την ίδια αφορμή του Νίτσε, είμαι και εγώ μηδενιστής.
«Είναι δοσμένο», - είναι και αυτό μια ακόμα θεωρία της υποταγής. Αλλά εγώ σας λέω, βολεμένα ανθρωπάκια: «Είναι παρμένο», και θα σας παίρνουν όλο και περισσότερα από σας!
Νομίζω πως είναι το πιο επίκαιρο όλων, αν μου επιτρέπετε την γνώμη...Και πολύ,πολύ αληθινό
[Πολύ καλό ποστ Haris, γι έναν στοχαστή που η ιστορία δεν του επιφύλαξε την υστεροφημία που του έπρεπε...]
Δεν είπα ότι εγώ τον βρίσκω μηδενιστή, δεν θα μπορούσα να έχω "σημαία" μου τον Καζαντζάκη, τότε! - είπα ότι είνα ιθέμα ερμηνείας, κι αυτό σηκώνει ποολύ κουβέντα - σου αντιγράφω από τη Wiki:
"Ο Αδόλφος Χίτλερ πάτησε πάνω στα νιτσεϊκά έργα για να οικοδομήσει την θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού ή ναζισμού. Το πρότυπο της Αρείας φυλής βασίστηκε πάνω στον Υπεράνθρωπο (Ζαρατούστρα), το σημαντικότερο ίσως έργο του Νίτσε. Ο Νίτσε όμως, καθώς φαίνεται και μέσα από τα έργα του, υπήρξε δριμύτατος επικριτής τόσο των εθνικιστικών, όσο και κάθε αντισημιτικών τάσεων. Ο Ζαρατούστρας είναι η υπέρβαση του ανθρώπου προς το ανθρωπινότερο και όχι προς το απανθρωπότερο. Εξάλλου και ο ίδιος ο Nietzsche προέβλεψε ότι τα έργα του θα παρερμηνευτούν και ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα τα κατανοήσει σε βάθος. Ο ίδιος θα πει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν»."
@Chameleon_Dark, ναι. Ο κόσμος είναι βλάκας. Τα ίδια έπαθε και ο Μαρξ.
@νατασσάκι, όπως τα λέει η εγκυκλοπαίδια. Ο Νίτσε, πολεμούσε το μίσος. Κι όμως πάνω στο όνομά του, στήθηκε μια αυτοκρατορία του μίσους. Όπως και με τον Μαρξ. Πάνω στο υπέροχο του έργο έστησαν ένα μισάνθρωπο καθεστώς.
Άρα κατάλαβες τι ήθελα να πω...
(πέρα από την προσωπική μας γνώμη δεν μπορούμε να μη βλέπουμε όλες τις ερμηνείες - αυτό ακολουθώ χρόνια στη ζωή μου, για να μπορώ να μη βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, και να μην πέφτω στην ίδια "παγίδα" αυτών που κατηγορώ!Και φυσικά συμφωνούμε και για το Μαρξ! )
Μπράβο σου πάντως που ασχολείσαι με τέτοια θέματα! Δεν ξέρω πολλούς να το κάνουν! :)))
Ναι κατάλαβα τι θες να πεις.
Δεν μπορώ να πιστέψω όμως την γνώμη του Χίτλερ για τον Νίτσε, ούτε την γνώμη του Στάλιν για τον Μαρξ. Με τίποτα αυτό...
(ούτε εγώ γνωρίζω πολλούς, δυστυχώς.)
Τα παράπονα δεν αξίζουν ποτέ τίποτα: Προέρχονται από την αδυναμία.
Αυτό μ'αρέσει!!! (δηλαδή είμαι αδύναμή?? lol)
Δηλαδή κάνεις παράπονα;;;; :))
Σοφα λογια φιλε Χαρη...
Εγώ πάλι ξεχώρισα αυτό:
"Μη δείχνετε δειλία απέναντι στις πράξεις σας! Οι τύψεις της συνείδησης είναι ανάρμοστες."
:)
καλησπέρα.
Σοφά λόγια, αλήθεια.
Εγώ δεν ξεχωρίζω κανένα...
Καλησπέρα.
Ζα-Χαρουλη(χι,χι,σε πειραζω:Λογοπαιγνιο με το ονομα σου..)μπες λιγο στο μπλογκ μου και κοιτα τις στιλες δεξια:Θα δεις κατι νεο και κατι που-πιστευω-θα σε φτιαξει!Μετα ασε ενα σχολιο σου να μου πεις....Περιμενω....
Ότι δεν με καταστρέφει με κάνει πιο δυνατό.
Από όλα αυτά μου άρεσε και το κράτησα. Ωραία αυτά που έγραψες Χάρη, αλλά νομίζω πως έκλεψες κάποια ιδέας :p(πλακα κανω)
Ναι Εφιάλτη. Η αλήθεια είναι ότι έκλεψα την ιδέα των αποφθεγμάτων από σας. Το είδα σε σας και μετά το έκανα και 'γω.
Εγώ προτιμώ τα δυο πρώτα. Το δεύτερο βέβαια είναι αρκετά διαδεδομένο
και εγώ κάνω παράπονα :) Και καμια φορα τα παραπονα φερνουν μεγαααααααλες αλλαγες! Εννοείται οτι το δεύτερο το έχουμε εμπεδώσει πια για τα καλά...
Η αλήθεια είναι ότι ολα τα εχω συναντήσει, όλα τα εχω συζητησει με τον εαυτό μου, όλα πιστευω ότι έχουν σχεση με την πραγματικότητα του ανθρώπου, απλώς το Νίτσε ήταν λίγο πιο ρεαλιστής από τους ρεαλιστές. Δεν ήθελε τους μέτριους, τους αδύνατους, τους φτωχούς και φροντιζε παντα να θυμώνει τον κοσμο εναντιούμενος στο Χριστό, ακριβώς επειδή Εκεινος μιλησε για τους φτωχους και τους αδυναμους
Ριτς
@raslowbap, ναι, τόσο που κανείς δεν το λογαριάζει πλέον.
@φάβα, αν εννοείς την μουρμούρα, θα συμφωνήσω...:))))
@ανώνυμε, δεν τα ξέρεις καλά. Δεν εναντιωνόταν στον Ιησού (καλύτερα Ιησούς παρά Χριστός. Το Χριστός δεν σημαίνει όνομα) αλλά στους Χριστιανούς. Και στην νοοτροπία τους.
Φυσικά την μουρμούρα! Χα! :))))
Εμ, το κατάλαβα...:))))
thsa hthela e3igish gia to 3 apo to telos den to epiasa
Sinisto sta thilika tis pareas na prosexoyn otan ekfrazonte thetika gia to Nitse... Den eipe kai ta kalitera gia to filo sas. xaxaxaaxaxaxaxax
@DARK_ERA, Δεν έχεις ιδέα για τις απόψεις του Νίτσε αν λες πως κατηγορούσε τις γυναίκες. Γίνεσαι κάτι σαν τους κομουνιστές που τον μισούν χωρίς να γνωρίζουν γιατί. Ή επειδή έτσι τους είπαν.
Όσο για το τρίτο από το τέλος, νομίζω η περαιτέρο ανάλυσή του θα το μειώσει. Είναι ξεκάθαρο. Η ζωή δεν περιμένει τους ανήμπορους...
Xmmmm...Malon exis dikeo den htan o nitse falokratis aplos elege oti h gineka prepi na asxolite mono me to neafto tis me tipota allo. Esy moy to ypes afto. Alla egw ekrina apo ton opado toy oxi apo ton idio to Nitse;)))) RE diavase ta teleftea sxolia sto blog moy sto athro gia to kalo moy... Pistevo tha ta vreis poly endiaferonta.
Ke ego kano parapona. Alla glika parapona.etsi??? To manitaraki sou. xxx
Να σιωπας η να λες πραγματα ανωτερα απο τη σιωπη.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Σάμος
6ος αιώνας π.Χ.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε ήταν ένας διάτων αστήρ που με την ακτινοβολία των ιδεών του φώτισε την σκέψη του 20ου αιώνα,αλλά όπως όλους τους διάτονες αστέρες κάηκε μέσα στην ίδια του την φλόγα.Ο ίδιος είχε πει στο ''έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα'' ότι ο άνθρωπος χρειάζεται χάος και φρενίτηδα για να δημιουργήσει ένα αστέρι που χορέυει.Τέλος για να κατανοήσει κανεις σε βάθος αυτόν τον μεγάλο διανόητη χρειάζεται μια ιδιοσυγκρασιακή συγγένεια και μια εκλεκτική διαισθήση της ανθρώπινης συμπεριφορας.Δεν αρκεί να κατέχεις την νιτσεική σκέψη διανοητικά αλλά και ενστικτωδώς και ενορατκώς.Απ'οσα post είδα δεν είδα να ειπώθηκε αυτό.Ο Νίτσε είναι ανεξάντλητος,τι να πρώτο πεις για αυτόν τον ανθρώπο,είναι μοναδικός στο είδος του πραγματικά.
Πολυ σωστη η παρατηρηση σου Νατασσα,οτι αυτη η διαννοια της φιλοσοφιας ειχε προβλεψει πως τα λεγομενα του θα παρερμηνευθουν και οτι δυσκολα θα υπαρξει καποιος να τα κατανοει σε βαθος!
Βεβαια,το οτι εχει πει εκατονταδες οι χιλιαδες σοφα πραγματα, δε σημαινει πως ολα ειναι ορθα,θα ηταν αδυνατο πραγματικα να συμφωνουσε κανεις με ολα τα λεγομενα του και να θαυμαζε οτιδηποτε πηγαζει απο αυτον... Γι'αυτο το λογο και μου αρεσε πολυ "Υπάρχει κάποια αθωότητα στο θαυμασμό"....
Συμφωνω απολυτα με τον Chameleon_Dark,"Ειναι δοσμενο"-"Ειναι παρμενο",ειναι το πιο διαχρονικο απο ολα...
Sorry που δεν εβαλα τονους παιδια....μιλαμε....
Μου αρέσει ο Νίτσε παρόλο που δηλώνω Χριστιανός Ορθόδοξος ο Νίτσε για εμένα φίλε Χάρη είναι μια τρελή προσωπικότητα που είχε τρομερές εκλάμψεις.
Μπορούσε να γράψει για αγάπη και για μίσος το ίδιο καλά, όπως για έρωτα και για απάτη.
Είναι ξεχωριστός αλλά δεν ήταν κομπλεξικός, μισούσε την υποκρισία στον Χριστιανισμό και όχι τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Ήταν μια μεγάλη μορφή και ο Θεός να τον έχει καλά...
Γιατί προσέφερε πολλά στην Ανθρωπότητα ακόμα και με αυτά που έλεγε και αυτά που δεν είπε...
Εμένα προσωπικά με συγκλόνισε η εξής φράση του Νιτσε: "Να βρίσκεις τα πάντα βαρυσήμαντα. Να ένα ασύμφορο γνώρισμα. Κάνει τον άνθρωπο να κουράζει συνεχώς τα μάτια του, ενώ στο τέλος ανακαλύπτει περισσότερα απ' όσα θα θελε..." Ισως όταν ο Νιτσε χρησιμοποιεί τη λέξη "ματια" να εννοει την ψυχή ή ίσως το εκλαμβάνω εγώ έτσι. Δεν ξέρω. Πάντως μέχρι που διάβασα αυτή τη φράση δε μπορούσα να περιγράψω με λέξεις αυτό το δυσάρεστο χαρακτηριστικό που διαθέτω. Δεν είναι μαγικό να μπορείς να ψυχαναληθείς μέσα από μια αράδα λέξεις???
Post a Comment