Friday, August 24, 2007

Δικαιολόγηση.

Στην παρακάτω δημοσίευση θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω στα μάτια μου, αυτά τα άθλια υποκείμενα που αυτο-ονομάζονται "ψηφοφόροι".

(Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου, είχα αναφέρει πως οι ψηφοφόροι μας συνεχίζουν να ψηφίζουν, για τους διάσημους μικροπρεπείς και μικροαστικούς λόγους. Μια χθεσινή μου σκέψη όμως, ήρθε να καταρρίψει τον μύθο που ο ίδιος δημιούργησα.)

Πέρα απ' αυτούς τους λόγους (σημαντικούς μόνο για τους αιώνιους "μικρούς"), νομίζω πως σιγοκαίει και κάποιος άλλος παράγοντας: η έλλειψη αυτοκριτικής και αυτογνωσίας. Δεν γνωρίζουν τι κάνουν -άρα είναι η άγνοια που τους καθοδηγεί. Κοιτάζονται όλη μέρα στον καθρέπτη αλλά δεν είδαν ποτέ τον πραγματικό τους εαυτό. Δεν γνώρισαν ποτέ το είδωλο των πράξεών τους. Ζουν εν πλήρει άγνοια, σαν το ομόνυμο μυθιστόρημα του Κούντερα.
Είναι όμως πραγματικά αθώοι λόγω αυτής τους της άγνοιας; Το να κυβερνούν ανθρώποι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τι κάνουν, είναι σωστό;
Ψηφοφόροι οι οποίοι ζουν σ' ένα δημοκρατικό περιβάλλον (λέμε τώρα), αλλά ποτέ τους δεν άσκησαν πραγματικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, δικαιούνται ακόμα να ψηφίζουν;

(Ξεκίνησα να τους δικαιολογήσω και κατέληξα με περισσότερες ερωτήσεις από πριν...)

14 comments:

Skouliki said...

το ψευτοπαραμυθι του καθρεφτη

εγω ειμαι η ομορφοτερη πεθαινε σε μια νυχτα απορω γιατι αυτη κοιταζονται ακομα

φιλε μου δεν παμε καλα Transformer για τα καλυτερα να ζησουμε και εμεις γαματα ρε γμτ μου

the muppet show girls said...

Δε μπορώ να κατηγορήσω το ψηφοφόρο που δεν έμαθε ποτέ στη ζωή του τι σημαίνει αυτογνωσία και αυτοκριτική. Δεν του δίνω βέβαια και το ακαταλόγιστο και περιμένω τουλάχιστον προσωπικό παίδεμα με τον ευατούλη του.Νομίζω πως με τη στάση μας, ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ευθύνη της επιλογής τους, θα προβληματιστούν τουλάχιστον.
Όσο για την Άγνοια, μακράν το καλύτερο του Κούντερα '-)
Καλησπέρες πολλές!

nandia masoura said...

Εγω Χάρη τωρα τί να πω; Απαισιόδοξο σε βρίσκω. οχι ότι εχεις άδικο για τον καθρέφτη. Ξέρεις πόσες ώρες περνάω μπροστά του, πόσες φορές βρίζω την εικόνα μου, πόσες φορές τη θαυμάζω, την προκαλώ ή τη λοιδωρώ Αντίστοιχο είναι κι αυτο που λες.
Ουτε εχεις άδικο για την αυτογνωσία ή την αυτοκριτική. Η πρώτη λειπει πολύ απο όλους τους ανθρώπους, την ειχαν αυξημενη οι αρχαίοι ημών προγονοι, αλλα εμείς, μαλλον δεν ειμαστε απογονοι τους, οπότε.... Την αυτοκριτική πολλοί την εμίσησαν και πολλοί την ωραιοποίησαν.Μα, έτσι ειναι η ζωή , αγαπητέ μου. Με τις μιζεριες της, τις αυταπατες της και γίνεται δυσκολη και αχαρη όταν αρχίζει η αυτοκρατική και γίνεται πληθωρική παρουσία η αυτογνωσία.
Τα λέμε καλυτερα αργότερα, γιατί τωρα με πνιγει η πικρα για τις φωτιές. εχω και σχετικό ποστ
ριτς

Haris said...

@Σκουλικάκι, σου κλέψανε τον ρόλο:)

@the muppet show girls, τι εννοείς δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις; Από την στιγμή που είναι αυτός που ουσιαστικά σε διοικεί, οφείλει να κάνει αυτοκριτική και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Όσο για τον Κούντερα εγώ προτιμώ το "η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" ή το "η αθανασία".

@nandia masoura, μιλώ για την υποχρεωτική αυτοκριτική που πρέπει να κάνει κάθε ψηφοφόρος εφόσων η ψήφος του επηρεάζει την έκβαση της χώρας του. Ανάηψη της ευθύνης λοιπόν...

το φτυαράτσι said...

Και εγώ τα ίδια ερωτήματα εχω οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω!Την κουληνύχτα μου!

Haris said...

Κουληνύκτα φτυαράτσι. wellcome back...

Εφιάλτης said...

Βρε παιδιά για την κατάντια αυτής της χώρας εμείς φταίμε, εμείς την κάναμε έτσι, εμείς ψηφίζουμε όποιον θέλουμε δε μας υποχρεώνει κανείς να πας να ψηφίσεις άμα θέλουμε δε πάμε να ψηφίσουμε αλλά θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις αργότερα, από εδώ και πέρα όποιο κόμμα και βγει κάθε τρεις και λίγο θα έχουμε εκλογές, οι λόγοι οι οποίοι θα έχουμε εκλογές θα είναι εμφανείς.Καλησπέρα :-)

Ενεσούλα said...

Δικαιολογίες...

Άντε να βρεις τον καλό και να τον ψηφίσεις!
Μήπως ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα;

Haris said...

Καλή θέληση να υπάρχει απ 'τους ψηφοφόρους κι όλα γίνονται.

KitsosMitsos said...

Η άγνοια πολλές φορές είναι καλό πράγμα. Υπάρχει γνωμικό που λέει ότι όσα λιγότερα γνωρίζεις, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι. Δεν ενστερνίζομαι την άποψη, αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι αρκετοί συνάνθρωποί μας επιλέγουν τον δρόμο αυτό. Ούτε μπορώ να τους θέλξω για κάτι τέτοιο. Είναι η πλευρά της φερόμενης ως δημοκρατίας που την αποδεχόμαστε γιατί αλλιώς μπαίνουμε σε άλλες διαδικασίες, διαφορετικού τύπου.

the muppet show girls said...

Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί απλά κι εγώ δεν είμαι τέλεια σε όλα μου. Και όπως σωστά λέει ο kitsosmitsos, η άγνοια για κάποιους είναι ευτυχία. Και δεν είμαι προσωπικά ικανή να κατηγορήσω έναν υπερήλικα που έζησε με άλλες νοοτροπίες και δεν παίδεψε αρκετά τον ευατό του για να γίνει ενσυνείδητος ψηφοφόρος.

Haris said...

Με την ίδια λογική δεν μπορείς να θέλξεις έναν υπερήλικα που βιάζει τα παιδιά του. Έτσι έμαθε, δεν δικαιούσε ενα τον αλλάξεις...

Dr. Feleki said...

Ψηφοφοροι; Λες αυτούς που θα ψηφίσουν ξανά αυτούς που μας έκαψαν;

Να προσέχετε παιδιά , τίποτα άλλο ακόμα.

Haris said...

Αυτο-ονομάζονται Βρασίδα. Εγώ δεν τους αναγνωρίζω.