Tuesday, August 14, 2007

Οι...άλλοι.

-Πόσο με ξενερώνουν αυτοί που προσπαθούν να μιλούν έμμεσα για να σου δείξουν το υποτιθέμενο βάθος τους, και αν τους απαντήσεις στο ίδιο κύμα συχνότητας δεν σε καταλαβαίνουν. Γιατί μιλάς έτσι ρε φίλε αφού εσύ δεν καταλαβαίνεις;

-Πόσο μου τη σπάνε αυτοί που κάνουν πως προβλέπουν τι θα πεις! Αφού δεν ξέρεις, τι πετάγεσαι και διακόπτεις τον άλλο;

-Οι χειρότεροι απ' όλους: αυτοί που δεν καταλαβαίνουν λέξη απ' όσα λες κι όμως σου καρφώνουν στο μέτωπο μια ταμπέλα με όσα εκείνοι κατάλαβαν (που τις περισσότερες φορές είναι αντίθετα μ' όσα εσύ έλεγες). Και αν κάτσεις να τους ξαναπείς την άποψή σου, σου απαντάνε: "Άσε, ξέρω τι θα μου πεις. Μου τα ΄χεις ξαναπεί."

20 comments:

η ψυχη μου το ξερει said...

Haris, καλησπέρα!Και αν κάποιος νιώθει ακριβώς όπως εσύ, αλλά εξαιτίας σου; Το σκέφτηκες αυτό;

Haris said...

Καλησπέρα σου.

Φυσικά και το σκέφτηκα: 1)προσπαθώ να μιλώ όσο πιο λίγο έμμεσα μπορώ.
2)Δεν πετάγομαι να συμπληρώσω την κουβέντα του άλλου. 3)Δεν βάζω ταμπέλες σε κανένα.

dyosmaraki said...

Η εποχή μας μαστίζεται από "ξερόλες" οι οποίοι εκφέρουν μιαν άποψη όχι ως ένα πιστεύω,μια τοποθέτηση αλλά ως μία αναμφισβήτητη αλήθεια έστω και αν δεν "κατέχουν πράμα" όπως θα λέγαμε. Δεν θα ήθελα να χαρακτηριστώ ως "προγονολάτρης" (βλ.ταμπέλες) όμως οι αρχαίοι μας εκπαιδεύονταν στην τέχνη της ρητορικής. Γιατί είναι μια τέχνη (ή τακτική) το να μπορεί κανείς να "ακούει" τον άλλον χωρίς να τον διακόπτει,να καταγράφει κατ' αρχήν τα επιχειρήματά του και κατόπιν με την δύναμη της πειθούς (και όχι του δογματισμού ή τού ανταγωνισμού της δυνατότερης φωνής) να τα αντικρούει....

το φτυαράτσι said...

Όντως πολύ σπαστικό γι'αυτό όταν οι αλλοι μαντέψουν τι θα πω εγώ από σπάσιμο λέω όχι δεν είναι αυτό τι πετιέσε και βρίσκω ένα άλλο!Την κουλημέρα μου!

Haris said...

@dyosmaraki, δεν είναι προγονολάτρης αυτός που μαθαίνει απ' τους αρχαίους. Και το συγκεκριμένο παράδειμα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

@φτυαράτσι, και εγώ κάτι έτσι κάνω. Απλά και μόνο για να μην νομίζουν πως με ξέρουν.

o βασιλιάς του δάσους said...

patane sto mavro kai gia to aspro sou milane....
distixos xari..o kosmos ton vlepeis pos exei ''lalisei;; -leo opote apla siopas kai den milas..pernis tin pikra sou..kai apoxoras.

Haris said...

@Βασιλιά, δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει λαλήσει. Κι όσο για το "αποχωράς", δεν το δέχομαι. Η διεκδικείς ή ποτέ δεν υπήρξες...

Pak said...

Γεια σου Χάρη! Απλώς πέρασα να σου πώ ότι επέστρεψα από το λήθαργο... Καιρός για καβγάδες :)

tzonakos said...

Aνάξιοι συζητητές εκ του πονηρού αρχόμενοι δεν αξίζουν την προσοχή μας ούτε καν να τους απευθύνουμε το λόγο.
Επιδιώκουν την στρέψη της συζήτησης εκεί που οι ίδιοι φαντάζονται οτι θα μπορέσουν να σου φορτώσουν κουβέντες που δεν είπες΄, η και πράγματα που δεν έκανες.
Αυτά τα ανθρωπίδια φτηνής κατασκευής απλά καταστρέφουν επειδή τα ίδια δεν ειναι ικανα να δημιουργήσουν.
Μ' έφταξες αρκετά.
Καλημέρα.

Haris said...

@Pak, επιτέλους!

@Tzonako, Βλέπω ότι σε ενοχλούν πολύ και σένα. Πρέπει να τους το κόψουμε όσο πιο σύντομα γίνετε.

tzonakos said...

To κόβεις οταν τους απομονώνεις. τους αφήνεις στην μίζερη μοναξιά τους.
Δεν μιλούν με κανέναν, αρα δεν βρίσκουν στόχο για καταστροφή.
Τι να λέμε...

Dr. Feleki said...

Θα μιλανε μονοι τους. Τελος παντων εχω καταφέρει (ξέρει ο Τζονακος) και δε με ενοχλούνε. Το κόλπο λέγεται γραψαρχιδίαση και πιάνει ΠΑΝΤΑ.

Haris said...

Την γνωρίζω αυτήν την επιστημονική μέθοδο αποφυγής ανεπιθύμητων γνωστών.:) "γραψαρχιδίαση", χμμμ, τέλεια λέξη.

Ινδιάννα said...

1)Υπάρχει η ανικανότητα να μιλήσεις απλά που σε οδηγεί στο να χάνεις χρόνο με διατυπώσεις (κλασσική περίπτωση Μαρμαρινού ή Βέλτσου. Υπάρχει και η ποιητικότητα στην έκφραση- μιλάς έμμεσα αλλά πολύ παραστατικά. Αν αναφέρεσαι στο α' συμφωνώ, αν αναφέρεσαι στο β'...
2)Δεν πρέπει να ξεχνάς την καλή πρόθεση του άλλου που συχνά θέλει να σου δείξει ότι σε καταλαβαίνει και προτρέχει για να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια ("δες πόσο σε νιώθω). Τώρα αν όντως ο άλλος είναι δοκησίσοφος και έχει άποψη για όλα -άλλο θέμα.
3)Αυτό είναι ζόρικο θέμα και δεν νομίζω και ότι παίρνει διόρθωση... Είναι το γνωστό "μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε! Μήπως φίλε να αλλάξεις παρέα;... :)

Haris said...

@Σαμμάνος,
1)Μάλλον στο πρώτο αναφέρομαι...

2)Προτιμώ να μου δείξει την εκτίμησή του μόλις τελιώσω και ολοκληρώσω την σκέψη μου. Εκεί θα δείξει ότι αλήθεια με προσέχει και θέλει να με καταλάβει.

3)Δεν είναι θέμα της παρέας μου. Είναι εκείνους που γνωρίζεις μονάχα 5 λεπτά και σου κάνουν τους έξυπνους προσπαθόντας να ολοκληρώσουν την σκέψη σου. Λες και συ δεν μπορείς!

oneiroparmenh said...

Για το πρώτο και για το τρίτο συμφωνώ απολύτως αλλά όσον αφορά το δεύτερο όχι απόλυτα.Το να συμπληρώσεις την φράση του άλλου πριν αυτός τελειώσει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνεις για να τον προλάβεις ή για επίδειξη.Πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο θέλεις να του δείξεις ότι τον καταλαβαίνεις κ ότι συμφωνείς μαζί του.Βέβαια αν γίνεται συνέχεια,ναι είναι λίγο εκνευριστικό.

Haris said...

Όχι μόνο αν γίνετε συνέχεια αλλά αν αυτός που πετάγεται δεν βρίσκει την συνέχεια της πρότασής σου ποτέ. Νομίζω αυτό είναι χειρότερο.

oneiroparmenh said...

Ναι σωστά...Αν δεν την βρίσκει σημαίνει ότι δεν σε καταλαβαίνει κ ότι δεν συμφωνει μαζί σου,επομένως ναι έχεις δίκιο...

darkenlight said...

Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων για τους οποίους μιλάς είναι υποκριτές.
Η δεύτερη είναι για τους ξερόλες.
Και η τρίτη για τους μαλάκες.

Όλοι τους παραδείγματα προς αποφυγή.

Haris said...

Συνοπτική εξήγηση όλων των σχολίων.:)