Monday, July 30, 2007

Προσκοπισμός.

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2007

Επί της ευκαιρίας των Εκαντοτάχρονων του Προσκοπισμού, οι Europa του 2007 έχουν ως θέμα τους τον προσκοπισμό. Μαζί με τα γραμματόσημα εκδόθηκε και ένα έντυπο που αναφέρει περιληπτικά την ιστορία του Προσκοπισμού. Απ' αυτό το έντυπο αντιγράφω:
"Ο Προσκοπισμός είναι μια παγκόσμια εθελοντική κίνηση νεολαίας, ανεξάρτητη, και ανοικτή σε όλους. Δέχεται στις τάξεις του νέους και νέες απ' όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας, με κοινές αρχές την πίστη προς το Θεό και την Πατρίδα και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. (...) στηρίζεται σε υγιείς αρχές και μέσα από την υγιή ενασχόληση παρέχει σωστή αγωγή και δημιουργεί ηθικούς και ενάρετους πολίτες."

Μια ξεκάθαρη στρατολόγηση των νέων στον εθνικισμό. Μου θυμίζει περασμένες εποχές όπου τα παιδιά μεγάλωναν με το στανιό. Και εκείνο το "δημιουργεί ηθικούς και ενάρετους πολίτες" δεν ξέρω, αλλά μου κάθεται άσχημα στο στομάχι.

Και να σκεφτείς ότι μικρός ήθελα να γίνω πρόσκοπος...

12 comments:

MiKe-Dee said...

Πολύ κρίμα που τότε δεν έγινες Πρόσκοπος γιατί αυτά που λες διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πραγματικότητα. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα χωρίς να έχουν ζήσει, αυτό μου έλεγε και η γιαγιά μου όταν δεν έτρωγα τα λαχανικά, μόλις τα δοκίμασα όμως μου άρεσαν. Σε σένα δεν έχουν μάθει να μιλάς αφού πρώτα έχεις δοκιμάσει κάτι;

Haris said...

Όχι. Με έμαθαν να ακούω το ένστικτό μου πρώτα.

MiKe-Dee said...

Τότε οι εντυπώσεις που σου δημιούργησε το ένστικτο σου είναι λανθασμένες...

Είμαι 11 χρόνια Πρόσκοπος και κάθε φορά που ακούω λόγια σαν τα δικά σου πληγώνομαι γιατί είναι σαν να βλέπεις μια ταινία όπου κάποιος κατηγορείται για κάτι ενώ είναι αθώος.

Τελος πάντως δεν μπορώ να αλλάξω τα μυαλά όσων λένε διάφορα για τον Προσκοπισμό, το μόνο που έχω να πω είναι πως "όποιος δεν έζησε τη ζωή μας, δεν γνωρίζει την εμπειρία του Προσκοπισμού"...

Αυτα!

Haris said...

Φίλε, ελπίζω να είμαι ψεύτης και λανθασμένος...
Αλλά εκείνο το "με κοινές αρχές την πίστη προς το Θεό και την Πατρίδα" δύσκολα το εμπιστεύομαι.

MiKe-Dee said...

Οι αρχές είναι ένα κοινό σημείο όλων των ανθρώπων, όλοι έχουν... άλλοι έχουν λανθασμένες, άλλοι έχουν σωστές. Ο Προσκοπισμός προσπαθεί μέσα από το παιχνίδ και την εξόρμηση στη φύση να περάσει στα παιδιά μερικές βασικές αρχές συμμετρικά από όλα τα πεδία, φιλία, αμπιστοσύνη, αγάπη για το περιβάλλον, υπομονή κ.λπ. Μέσα σε όλες αυτές τις αρχές είναι και η πίστη στο Θεό και η αγάπη για την πατρίδα. Δεν κάνουμε κάτι φασιστικό, εκτός και αν είναι εξίσου φασιστικό το να κάθονται τα σχολεία το πρωί μπροστά στην Ελληνική σημαία και να κάνουν προσευχή.

Παιχνίδι, σύμμετρη ενασχόληση με όλα όσα ενδιαφέρουν το παιδί, αυτή η υπόσταση του Προσκοπισμού, γι' αυτό και έχει επιβιώσει 100 χρόνια τώρα, γιατί καλύπτονται όλα τα ενδιαφέροντά τους μέσα από την παρέα και όχι από ένα σχολείο και από μια τσιμεντένια γειτονία.

Haris said...

Η κοινή πίστη που εσείς επιβάλλετε στα άβουλα παιδιά εγώ το ονομάζω φασισμό. Όπως θέλεις πάρε το. Ο γιός μου δεν πρόκειται να διδαχθεί από σας για τον θεό και την πατρίδα.

MiKe-Dee said...

Και μετά ο κόσμος απορεί γιατί η Ελλάδα δεν πάει μπροστά...

Haris said...

Αυτό λέω και ΄γω...

Anonymous said...

γεια σας,
haris οταν λες η κοινή πίστη τι εννοείς??
Γιατι
οταν λένε κοινές αρχές πίστη στο Θεό και την Πατρίδα δεν εννοεί τον ίδιο Θεο και Πατρίδα.
Οι αρχές να είναι ίδιες δηλαδή οι άνθρωποι να πιστεύουν σε έναν Θεό (ο καθένας τον δικό του).
Μέσα απο τον Προσκοπισμό μαθαίνουν να βοηθάνε ο ένας τον άλλο πράγμα που εξαιτίας της αδιαφορίας του άλλου εχει φτάσει η κοινωνία σε τέτοιο άσχημο επίπεδο. Οσο αναφορα την επιβολή που αναφέρεις ο Προσκοπισμός δεν επιβάλει σε κανεναν τιποτα, γιαυτο ειναι Κίνηση εθελοντών.

Haris said...

@Κώστα, τώρα αυτό "με κοινές αρχές την πίστη προς το Θεό και την Πατρίδα" εσένα σου ακούγετε σαν ύμνος στην ανεξιθρησκεία;

Βασικά, αυτά που θέλω να πω παραθέτοντας αυτό το χωρίο, είναι να ρωτήσω αν εγώ, που δεν πιστεύω στον θεό ούτε στις πατρίδες αν πάω εκεί θα είμαι κανονικός; Ή μάλλον αν πήγαινα από 5 χρονών πρόσκοπος, θα υπήρχε καθόλου περίπτωση να μην είναι χριστιανός και "πατριώτης";

Και το κοινή πίστη που αναφέρεις, δεν το γράφω εγώ...είναι μέσα στα εισαγωγικά...

liontas said...

Φίλε μου,
νομίζω ότι αν πήγαινες "στους προσκόπους" όταν ήσουν 5 χρονών δεν θα κατέληγες ούτε χριστιανός ούτε πατριώτης. Το μοναδικό επιχείρημα που έχω για αυτό είναι το γεγονός ότι εγώ (αλλά και πολλοί καλοί μου φίλοι) είμαι (είμαστε) Πρόσκοποι για πάνω από 25 χρόνια και δεν είμαστε ούτε "χριστιανοί" ούτε φασιά (κάθε άλλο θα έλεγα).

Dim said...

Κι εγώ είμαι πρόσκοπος, και μ' αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω. Είμαι επίσης παγανιστής και αριστερός, μα ποτέ δεν έννοιωσα να καταπιέζομαι ή να οδηγούμαι προς τον φασισμό ή το χριστιανισμό.
Ο ιδρυτής μας είπε πως ο προσκοπισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις θρησκείες.
Ακόμα, παρά το μιλιταριστικό της, η οργάνωση δεν έχει ουδένα κομματικό ή πολιτικό χρωματισμό!
Η πολιτική σου να κρίνεις εκ των προτέρων δεν είναι σωστή. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να κρίνεις τον Προσκοπισμό με το ένστικτο. Προσωπικά, με το ένστικτο απέφυγα το χριστιανισμό, μα ο χριστιανισμός ξέρεις πάνω κάτω τι θα σου πει. Οι πρόσκοποι είναι κάτι το συνθετότερο. Ελπίζω να σου διελεύκανα λίγο το τοπίο, που από προπαγανδιστικές σειρήνες έχει επισκοτιστεί...