Tuesday, June 5, 2007

Φρίντριχ Νίτσε.

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2007

Ξεφύλλισα πάλι σήμερα το «Ζαρατούστρα». Λίγοι φιλόσοφοι έχουν τη μεγαλοσύνη να διδάσκουν ότι ο καθένας πρέπει να υπακούει μόνο στους νόμους του εαυτού τους. Δεν ήθελε η φιλοσοφία του να προσελκύσει πιστούς. Οι πιστοί του φέρνουν αηδία. Και όχι μόνο οι πιστοί σε θρησκευτικά δόγματα και θεούς αλλά όλοι όσοι υπακούνε σε νόμους και ηθικές που άλλοι όρισαν. Όσοι παραδίνονται σε ξένη βούληση. Όσοι θυσιάζουν το εγώ τους για χάρη μιας ιδεολογίας.
Η ιστορία όμως του επιφύλασσε ένα κωμικοτραγικό παιχνίδι: Ο Ενθικοσοσσιαλισμός ή απλά Χιτλερισμός χρησιμοποίησε τα λόγια -αποσπασματικά φυσικά- του για να ορθώσει μια δικτατορία, μια μηχανή που καταστρέφει οτιδήποτε τ’ ανθρώπινο. Διαστρέβλωσαν ότι όμορφο είχε πει, για να το φέρουν στα μέτρα τους αυτοί οι μισάνθρωποι. Και τα κατάφεραν –ευτυχώς παροδικά. Φυσικά ο Χιτλερισμός δεν είναι η πρακτική εφαρμογή του Νιτσεϊκού έργου. Ίσως είναι το ακριβώς αντίθετο, κάτι σαν τον Χριστιανισμό με τα λόγια και τις πράξεις του Χριστού. Ο Χριστός έλεγε ακολουθήστε τον δρόμο σας και οι πιστοί του λένε, ο δρόμος μας είσαι συ. Ο Νίτσε έλεγε σας διδάσκω τον υπεράνθρωπο και αυτοί γίνανε απάνθρωποι.

Παραθέτω τα πιο όμορφα λόγια που βγήκανε ποτέ από στόμα ανθρώπου: «Εδώ δεν σας μιλά κανένας φανατικός, δεν σας κάνουν κήρυγμα εδώ, δεν σας ζητούν την πίστη σας. (…) Να τι λέει ο ίδιος, όταν για πρώτη φορά ξαναγυρίζει στη μοναξιά του, -ακριβώς το αντίθετο που θα ‘λεγε σε μια τέτοια περίσταση ένας απ’ αυτούς τους «σοφούς», τους «άγιους» και τους «σωτήρες του κόσμου» . Και δε μιλάει μόνο διαφορετικά, μα διαφορετικός είναι και ο ίδιος: Μονάχος μου πορεύομαι τώρα, αγαπημένοι μου μαθητές! Και μόνοι σας να πορευτείτε κι εσείς! Έτσι το θέλω. Στ’ αλήθεια σας συμβουλεύω: φύγετε μακριά μου και φυλαχτείτε από το Ζαρατούστρα…»

Και πιο κάτω: «Γιατί; Έκανε ο Ζαρατούστρας. Ρωτάς το γιατί; Δεν είμαι εγώ κανένας απ’ αυτούς που τους ρωτούν για τα Γιατί τους.»

Μετά απ’ αυτά τα λόγια μπορείς ελεύθερα να ακούσεις την καρδιά σου και να κουράσεις το μυαλό σου…

3 comments:

Anonymous said...

''to pio eukolo eine na to pezeis sovaros..to pio diskolo eina na to pezeis asteios..''

Anonymous said...

''oi ginekes eine san tis leenes koitane panta to pio dinato liontari..''

Anonymous said...

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ