Tuesday, November 17, 2009

4

Σήμερα είναι η μέρα του ασύλου. Το άσυλο. Ωραία λέξη, αν έχει αντίκρυσμα. Και αν έχει σκοπό. Σήμερα όμως; Έλα μωρέ, μεταξύ μας είμαστε. Εδώ απ' τις σχολές διώχνουν τους παράνομους μικροπωλητές για να βάλουν την τι-στο-διάλο-ειναι, την ING. Νόμιμα φυσικά, με χώρο που είναι αποκλειστικά δικός της. Και οι φιλήσυχοι επαναστάτες μας -τους κομματοποιημένους εννοώ- λένε ότι το χρέος μας βρίσκεται στους δρόμους.
Έστω, να πούμε ότι μια εταιρεία δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Οπότε το μελό "ελεύθερη διακίνηση των ιδεών" μπορεί να ισχύσει. Για να κυκλοφορούν όμως ελεύθερες οι ιδέες, πρέπει να τις εκφέρουν άτομα ελεύθερα. Και πως νοείται η ελευθερία δίχως γνώση; Πως νοείται η ελευθερία με τους δυνάστες κάθε σχολής, τα μπλε και τα πράσινα σκυλάκια, να καραδοκούν και να μονοπωλούν τα πάντα; Η γνώση και η ελευθερία, δεν έχουν κόκκινες επικεφαλίδες, ούτε πράσινες. Από που λοιπόν γνώση; Απ΄τα νοσοκομειακού τύπου κτίρια, ή από τους πανάθλιους βαριεστημένους καθηγητές; Και μην ελπίζετε στην καραμέλα των πολλών, και καλά για τον χαμηλό προϋπολογισμό. Στο ΤΕΙ Αθήνας, ένα τεράστιο οικοδόμημα, ικανό να φιλοξενήσει 40,000 φοιτητές, άλλαξαν φέτος τις πόρτες και τα πλακάκια. Ναι παρακαλώ, έβαλαν πόρτες ασφαλείας παντού, ακόμα και στις γραμματείες. Αυτό θεώρησαν ως αναγκαίο. Και να πούμε ότι έτσι φέρνει περισσότερο σε σχολή; Χειρότερο έγινε. Απλά είναι καινούριο. (ενδεικτικά, η φθηνότερη πόρτα ασφαλείας αξίζει 800 ευρώ. Οι απλοί καθηγητές αμείβονται με 1800 ευρώ...) Από τα μέσα βρομάνε όλα, ακόμα και το ψάρι.
Προσωπικά, χέστηκα για το άσυλό σας. Δεν έχει νόημα να είμαι ελεύθερος σε ένα μέρος όπου το μόνο που μου προσφέρει είναι δωρεάν φαγητό. Κοροϊδία είναι, όχι άσυλο.

5 comments:

KitsosMitsos said...

Είναι σίγουρο ότι αυτοί που τους δίνεται ελευθερία έχουν και κάτι ουσιαστικό να πούνε; Ή ότι την αξιοποιούνε;
Μήπως τελικά ο μόνος τρόπος να την εκτιμήσεις είναι να την χάσεις;

Chris said...

Χάρη θα διαφωνήσω σε 2 σημεία

1ον Η γνώση δεν είναι προϋπόθεση της ελευθερίας. Η κριτική σκέψη και η παιδεία ναι.

2ον Η ύπαρξη χώρων όπου οι κατασταλτικοί μηχανισμοί έστω τυπικά (γιατί προσωπικά έχω δει πιο παλιά ασφαλίτες στην σχολή να κόβουν φάτσες) απουσιάζουν, είναι σημαντικό και το ότι είναι κύριο μέλημα τους το αποδεικνύει.

Haris said...

Κίτσο, μα αυτός που αναζητεί την ελευθερία, δεν την έχει κιόλας! Άρα μπορεί να την εκτιμήσει, ασχετως αν κάποιοι το παρακάνουν. το αν έχουν κάτι ουσιαστικό ή όχι, είναι όντως μεγάλο θέμα (ίσως και να σχετίζεται με την γνώση, που ο chris από κάτω ίσως παραμελεί την σημασία της.)

Chris, Καλώς ήλθες.

1) Πως μπορείς να έχεις κριτική σκέψη για ένα πράγμα όταν δεν το γνωρίζεις καλά; Φαντάστηκες ποτέ σου πως θα είναι μια συζήτηση, όπου κανείς δεν γνωρίζει το θέμα, αλλά όλοι έχουν κριτική σκέψη και παιδεία; Χάος. Και στο χάος πάει και η ελευθερία. Δεν αμφιβάλλω γι αυτά που λες, απλά θεωρώ πρωταρχική την γνώση για να είναι κ αυτα που αναφέρεις εφικτά.

2)το δεύτερο δεν το πολυκατάλαβα, αλλά αν εννοείς ότι η ύπαρξη χώρων σε σχολές όπου υπάρχουν νόμιμα εταιρείες απουσιάζουν, σε καλώ να πάμε μαζί στν σχολή μου :)

Chris said...

Χάρη

1ον Η γνώση είναι δύναμη αλλά δεν την θεωρώ προϋπόθεση της ελευθερίας. Γνώση δόξα σοι ο άνθρωπος έχουμε μπόλικη. Κριτική σκέψη και παιδεία να την διαχειριστούμε ως γενειά δεν έχουμε.

2ον Σόρι (μετά το μελημά τους) το ότι θέλουν να καταργήσουν το άσυλο αποδικνύει το πόσο σημαντικό είναι. Παράλυψη την ώρα που έγραφα. Τώρα βγάζει νόημα.

3ον Δεν καλώς όρισα απλά άλλαξα λίγο το προφίλ. Τώρα κατάλαβες ποιός είμαι.

Au revoir!

Ιάκωβος said...

μεγάλο θέμα. Η ελευθερία συνεπάγεται ευθύνη...