Friday, August 17, 2007

Μια συζήτηση.

-Πως; Σε απογοήτευσα;
-Ναι, πάρα πολύ.
-Ωραία. Αν δεν ήσουν φασίστας θα ήσουν περήφανος για μένα.
-Και γιατί έτσι;
-Διότι, το να σε απογοητεύσω, πάει να πει ότι ακολούθησα τον δρόμο μου. Ακολούθησα την θέλησή μου. Πήρα το Εγώ μου απ' το χέρι και το άφησα να με οδηγήσει. Και μόνο ένας φασίστας δεν το επιτρέπει αυτό.

18 comments:

η ψυχη μου το ξερει said...

Ένας φασίστας μόνο "οραματίζεται" και επιβάλλει.Είναι αλαζόνας! Όταν απογοητεύεσαι από τον άλλον ήδη δηλώνεις εξαρχής αδυναμία, φόβο..πράγμα που δεν χαρακτηρίζει την ψυχοσύνθεση ενός φασίστα.
Η απογοήτευση είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό,και όχι..υπανθρώπινο.

Haris said...

Ο φασίστας επιβάλει αν έχει και την κατάλληλη δύναμη. Αν δεν την έχει, πιάνει την ηθική ή το φιλότιμό σου, για να σε κάνει να ντραπείς και να τον ακολουθήσεις.

Haris said...

Σωστά. Ο φασίστασ δεν θα νιώσει ποτέ του απογοήτευση αλλά θα πει ότι ένιωσε έτσι. Μπαίνει στο σχέδιο η ηθική...

το φτυαράτσι said...

A καλά το κατάλαβα πως ο Α ήταν φασίστας!Μα να μου πει έτσι;LOL!

Haris said...

Δεν ξέρω για τον Α, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι φασίστες είναι παντού και όχι μόνο σε στρατόπεδα και ακροδεξιά κόμματα.

If...ιγένεια said...

Πολύ καλά έκανες..

Psychia said...

Αν ήταν φασίστας δεν θα ρωτούσε "Και γιατί έτσι;". Θα του άστραφτε δύο χαστούκια και θα'βλεπε τον ουρανό σφοντύλι ο φίλος μας ο επαναστάτης.

:)

Haris said...

Δεν το νομίζω. Καταρχάς φασίστας είναι αυτός που θέλει να επιβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο την γνώμη του. Είναι αυτός που θέλει όλοι γύρω του να είναι σαν αυτόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το κάνει με βίαιο τρόπο.
Παράδειγμα: δύο φίλοι, ο ένας (α) χωρίς δυνατή βούληση, ο άλλος (β) "φασιστοφέρνει". Ο β θέλει να επιβληθεί στον α αλλά ο α αρχίζει να αποκλίνει από την πορεία του β. Πως νομίζεις θα τον κάνει να τον ακολουθήσει; Θα του δώσει 2 χαστούκια; Μάλλον όχι γιατί τότε θα τον χάσει εντελώς. Άρα θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει με διαφορετικό τρόπο. Πως νομίζεις θα είναι αυτός ο τρόπος; Δεν θα είναι με την ενοχή της ηθικής που θα γίνει;

oneiroparmenh said...

Συμφωνώ με αυτό που είπε ο haris παραπάνω οτι ένας "φασίστας"-αν και δεν μου αρέσει πολύ αυτή η λέξη-δεν θα εδινε απαραιτήτως χαστούκια...Επιτίθεται περισσότερο με ψυχολογικό πόλεμο παρά με βια διότι έχει καλύτερα αποτελέσματα έτσι.Σε φθείρει ψυχολογικά επικαλούμενος τους κανόνες ηθικής-πολλούς τους οποίους ο ίδιος έχει συνήθως επινοήσει-για να σου δημιουργήσει ενοχές και να σε κάνει να ντραπείς για τις πράξεις σου.

Dr. Feleki said...

Είναι πολύ δυσδυάκριτα καμια φορα τα όρια. Για παράδειγμα ο γονιός που προσπαθει να εξηγήσει στο παιδί οτι δεν πρεπει να κανει κατι "φασιστοφέρνει"; Δε νομίζω. Με την ίδια λογική θέλοντας να βγαλεις το φίλο από ένα λούκι που παει να μπει δε φασιστοφέρνεις ντε και καλά.

Ο φασισμός σίγουρα υπάρχει παντου. Ο τρόπος που θα εκδηλωθεί όμως με ενοχλεί, όχι καθ' αυτό η ίδια η "ιδεολογία". Για παράδειγμα, αν ο κολλητός μου παει να "μπλέξει" και το ξέρω, και σφαλιάρες θα φάει, και "καθοδήγηση" και απ' όλα. Και ας με πουνε φασίστα, δε με νοιαζει.

Φυσικά η προσπάθεια να πεισω κάποιον να σκεφτεται όπως εγώ ή να καθοδηγήσω για δικούς μου λόγους την σκέψη ή τις πράξεις του εξακολουθεί να είναι κατακριτέα.

Haris said...

@oneiroparmenh, έτσι ακριβώς.

@Βρασίδα, εσύ μιλάς για μεμονομένα γεγονότα. Φασίστας όμως είναι αυτός που θέλει τους γύρω του να είναι σαν αυτόν. Σε όλα.

tzonakos said...

Aυτός που κρίνει τους γύρω του μόνο με κριτήρια που τον βολεύουν και θέλει να τους κάνει σαν αυτόν αντι να προσπαθήσει να βελτιωθεί ο ίδιος και να διευρύνει την στενότητά του, είναι κατα μια έννοια φασίστας.
Και δεν ειναι πλάκα, ειναι πολύ κακό να ειναι κάποιος φασίστας !

Haris said...

Μα στην πραγματικότητα αυτό και μόνο σημαίνει φασίστας. Απλά οι διάφορες ιδεολογίες που κατά καιρούς ονομάστηκαν φασιστικές ήταν απλά η συνένωση πολλών τέτοιων ανθρώπων.

Pak said...

Χάρη, έχεις μια τάση να ορίζεις λέξεις όπως εσύ θέλεις. Αυτή η νοοτροπία κάνει μεγάλο κακό στις συζητήσεις γιατί καθιστούν την επικοινωνία ανέφικτη... Ο φασισμός είναι πολιτικός ορισμός και καμία σχέση δεν έχει με τον ισχυρογνώμονα και την επιβουλή...

Haris said...

Αλλά σε τι; Με αυτόν που θέλει τους πάντες σαν αυτόν;
Είναι πολιτικός ορισμός που σημαίνει "τσακίστε όσους δεν είναι σαν εμάς." Αυτό σημαίνει φασισμός. (Και δεν μίλησα καθόλου για ισχυρογνώμονες.)

Εσύ πως έχεις δημιουργήσει τον φασίστα στο μυαλό σου;

Haris said...

Ο χειρότερος φασισμός είναι αυτός που δεν επονομάζεται.

Niemandsrose said...

Συμφωνώ με τον πρώτο ομιλήτη στο κείμενό σου, που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ ωραίο.

Haris said...

Κι εγώ, ο πρώτος ομιλητής είμαι. :)